ANTIOXIDANTII lupta impotriva radicalilor liberi

Radicalii liberi deterioreaza celulele, provocand imbatranirea.
Antioxidantii blocheaza raul produs de radicalii liberi.
Antioxidantii blocheaza imbatranirea.
Sfatul nostru: gasiti-i, utilizati-i, opriti imbatranirea, ramaneti tineri, traiti mai mult!
 
 
Din fericire corpul nu cedeaza cu usurinta atacurilor acestor radicali liberi. El da nastere unui arsenal de aparare compus din enizme si alte produse chimice numite antioxidanti. Daca radicalii liberi sunt raufacatorii care actioneaza impotriva corpului, antioxidantii reprezinta forta sa politieneasca. Ei sunt proiectati din punct de vedere chimic sa anihilieze radicalii liberi distructivi; ei actioneaza impiedicand formarea acestora, nimicindu-i si reparand stricaciunile, ceea ce reprezinta un proces formidabil si omniprezent in organism. De exemplu, aproximativ un trilion de molecule de oxigen trece printr-o celula in fiecare zi, provocand cam 100.000 de lovituri sau rani produse de radicalii liberi genelor sau ADN-ului celulelor. Vestea buna este ca enizmele antioxidante, functionand pe post de patrule, se grabesc sa intervina si sa repare genele, indepartand intre 99 si 99,9% din stricaciune. Vestea proasta este ca zilnic raman 100.000 de rani nevindecate iar deteriorarea se acumuleaza implacabil. Asa ca atunci cand se produce imbatranirea, descoperim cateva milioane de leziuni (rani) provocate de oxigen fiecarei celule. Aceasta acumulare la nivel celular de stricaciuni sau de resturi ale unei reparatii incomplete este cea care alimenteaza procesul de imbatranire, marind pericolul de boala sau de moarte. 
Se estimeaza ca la varsta de 50 ani, aproximativ 30% din proteina celulara a fost transformata in deseuri oxidate prin atacurile radicalilor liberi. De asemenea, sunt extrem de vulnerabile si moleculele de grasimi, care abunda in membranele cu structuri delicate ale celulelor, precum si in sange. Atacurile radicalilor liberi oxideaza astfel de grasimi stricandu-le, tot asa cum untul care nu e tinut la frigider rancezeste. Intr-un fel s-a spus ca, pe masura ce inaintam in varsta, ne asemanam din punct de vedere chimic cu o bucata de carne ce a fost lasata prea mult timp afara si la soare.
 
Prin reactiile radicalilor liberi din corpul nostru, este ca si cum am fi iradiati la un nivel scazut tot timpul. Ne macina pana ne doboara.    
 
Imbatranirea este ca o boala - un proces progresiv de slabire fizica si mentala, iar unul dintre cele mai importante elemente responsabile pentru aceasta este generarea radicalilor liberi. Orice factor care creste rata distrugerilor produse de radicalii liberi contribuie la procesul de imbatranire.
 
PUTEREA ANTIOXIDANTILOR

Antioxidanţii  sunt  universal  recunoscuţi  drept salvatori ai celulelor la toate vârstele. Antioxidanţii sunt substanţe chimice care neutralizează alte substanţe periculoase – radicalii liberi de oxigen (RL)– care atacă permanent şi vatămă celulele organismului,  dereglându-le  funcţionarea  şi favorizând  apariţia  bolilor.  Antioxidanţii  esenţiali sunt  vitaminele  A,  C,   E  şi  betacarotenul.

Ei încetinesc procesul de îmbătrânire şi protejează organismul de cancer, boli de inimă şi poluare. Ajută la întărirea sistemului imunitar şi la creşterea rezistenţei organismului în faţa infecţiilor. An de an, se descoperă tot mai mulţi antioxidanţi. Printre aceştia, se numără substanţele din fructele de pădure, struguri, roşii, broccoli şi muştar, precum şi cele din plantele medicinale, turmeric şi ginkgo biloba. Pe lângă rolul antioxidant al vitaminelor A, C şi E, deja recunoscut, există şi alţi antioxidanţi importanţi, printre care acidul lipoiccarnitina, luteina şilicopenul. Nu putem împiedica apariţia radicalilor liberi generaţi de reacţiile chimice normale din organism. Dar putem lupta împotriva lor printr-o armă foarte puternică: alimentaţia sănătoasă. Fructele şi legumele sunt surse excelente de antioxidanţi. Antioxidanţii încetinesc procesul de îmbătrânire şi sunt buni nu numai pentru creier, ci şi pentru sănătatea organismului în general. Medicina îi consideră din ce în ce mai importanţi; oamenii de ştiinţă americani au creat chiar un sistem de măsurare a capacităţii antioxidante a alimentelor, cunoscut sub numele de ORAC: Oxygen Radical Absorbency Capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi de oxigen.

Top 10 alimente antioxidante

– prune uscate

– stafide

– coacăze negre

– mure

– usturoi

– varză creaţă

– afine

– căpşuni

– spanac crud

– zmeură

S-a dovedit prin teste ştiinţifice că spanacul, varza, coacăzele negre şi căpşunile sunt adevărate medicamente pentru creier. În general, cu cât un fruct este mai închis la culoare, cu atât este mai puternic antioxidant. În ceea ce priveşte băuturile, cele mai sănătoase sunt ceaiul verde, ceaiul negru şi vinul roşu, cel din urmă băut cu moderaţie, bineînţeles!

Un aliment care intră în mod surprinzător în lista celor care trebuie consumate este ciocolata. Se pare că fenolii din compoziţia ei sunt mai puternici chiar decât cei din vinul roşu. Iar cea mai tare combinaţie antioxidantă este ciocolata amăruie cu vin roşu (în doză optimă = un pahar pe zi). Însă, chiar dacă ai grijă ca alimentaţia ta să conţină mulţi antioxidanţi, este important să nu consumi foarte multe calorii. Un creier hrănit cu cantităţi prea generoase de calorii îmbătrâneşte şi se deteriorează mai repede. Explicaţia? Pentru a metaboliza caloriile, organismul arde oxigen, generând radicali liberi. Astfel, cu cât se consumă mai multe calorii, cu atât se creează mai mulţi radicali liberi care deteriorează celulele. În concluzie, consumă fructe şi legume intens colorate, ceai verde, vin roşu şi ciocolată neagră şi creierul tău va funcţiona la capacitate maximă.

 

 

Buletin informativ

Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ, astfel sa fiti primii care primesc cele mai noi informatii despre cum putem incetinii imbatranirea: