BETACAROTEN - EFICIENT CONTRA IMBATRANIRII

De ce aveti nevoie de betacaroten pentru a opri imbatranirea?

Mancati  morcovi, cartofi dulci, dovleac, caise si spanac pentru a alimenta celulele cu beta caroten. Daca nu faceti asta, cautati sa luati pastille de betacaroten. Chiar si daca mancati  multe fructe si legume, e totusi intelept sa luati betacaroten ca pe o asigurare suplimentara impotriva imbatranirii.

Cu siguranta ca luand vitaminele E si C va puteti feri de o imbolnavire inutila. Dar inca nu ati incetinit la maxim imbatranirea daca nu luati mult betacaroten –din fructe si legume si/sau pastile. Betacarotenul, pigmentul portocaliu identificat mai intai in morcov cu un secol si jumatate in urma, are puteri antioxidante suplimentare, care intra in scena acolo unde alte vitamine si antioxidanti parasesc terenul. Betacarotenul pare a fi extrem de puternic in prevenirea si contracararea cancerului, bolilor de inima, cataractei si scaderii imunitatii – pe scurt, in deteriorarea generala a organismului.

Betacarotenul protejeaza in special integritatea celulelor prin distrugerea radicalilor liberi care ne fura tineretea, mai ales a unuia cunoscut sub numele de oxigen molecular care afecteaza genele celulelor, le oxideaza grasimile si le face toxice, distrugandu-le structura. Betacarotenul are si alte puteri suplimentare contra imbatranirii. El poate transforma vitamina A din organism, care are si ea propriile atribute antiimbatranire, mai ales in sustinerea imunitatii.

Cum poate lupta betacarotenul impotriva imbatranirii

Blocheaza cancerul: Unul dintre antioxidantii la care nu trebuie sa va zgarciti daca vreti sa evitati cancerul este betacarotenul. Mai mult de o suta de studii arata ca probabilitatea ca persoanele cu un nivel ridicat de betacaroten in regimul alimentar si in sange sa se imbolnaveasca de diferite forme de cancer  este redusa la jumatate, si e vorba mai ales de cancerul la plamani, dar si al cavitatii bucale, gatului, esofagului, laringelui, stomacului, sanului si vezicii urinare. Un studiu de referinta intreprins la Universitatea  Johns Hopkins a descoperit ca persoanele cu un nivel scazut de betacaroten in sange erau de patru ori mai predispuse sa contracteze un anumit tip mortal de cancer  la plamani din cauza fumatului.

Mai mult decat atat, trei studii australiene  sugereaza ca betacarotenul blocheaza dezvoltarea cancerului de col. Doze uriase de suplimente de betacaroten au vindecat leziunile precanceroase din cavitatea bucala a 50 pana la 70% dintre subiectii tratati astfel. La barbatii suferinzi de cancer la colon, 30mg de betacaroten pe zi au inhibat activitatea specifica de instalare a cancerului la nivel celular cu 44%  dupa numai  doua saptamani si cu 57% dupa noua saptamani. Aceasta activitate a ramas scazuta chiar si dupa sase luni de la incetarea administrarii de betacaroten. Acest lucru sugereaza ca betacarotenul este un agent  chemopreventiv al cancerului, spune James Walter Kikendall, gastroenterolog la Centrul  Medical al Spitalului  Walter Reed Army. Un recent  studiu australian a descoperit ca femeile bolnave de cancer la san care au luat cele mai mari cantitati de betacaroten  au avut o rata de supravietuire de 12 ori mai mare pe o perioada de 6 ani, decat cele care au luat cel mai putin. O explicatie: betacarotenul  blocheaza proliferarea celulelor canceroase.

Observatie: Nu va puteti astepta ca betacarotenul sa va salveze rapid, mai ales dupa o lunga perioada de fumat. E nevoie de cel putin 12 ani de doze de betacaroten pentru a impiedica instalarea cancerului la plamani, spun autoritatile in materie.

Previne atacurile de cord: Dovezile sunt convingatoare in ceea ce priveste actiunea betacarotenului de prevenire a bolilor cardiovasculare, probabil prin impiedicarea obturarii arterelor. Iata cea mai importanta descoperire: un studiu facut la Harvard arata ca medicii barbati care au luat suplimente de betacaroten de 50mg la 2 zile, timp de 6 ani, au redus cu jumatate numarul de infarcte fatale, accidente vasculare si incidente legate de bolile de inima in general fata de cei care au luat o pastila placebo. Observatie: protectia a iesit in evidenta dupa numai doi ani, sugerand faptul ca betacarotenul incetineste avansarea formarii placilor de aterom in artere, spune dr. Charles Hennekens, directorul studiului.

Adultii ar trebui sa ia zilnic, pentru toata viata, intre 10mg (17000 UI) si 30mg (50000 UI) de betacaroten!    Alianta pentru Cercetarea Imbatranirii, organizatie nonprofit cu sediul in Washinton.

Previne accidentele vasculare: Se pare ca betacarotenul previne una dintre cele mai de temut consecinte ale imbatranirii-accidentul vascular. Femeile care au mancat saptamanal cel putin cinci morcovi bogati in betacaroten au fost cu 68% mai putin predispuse la un accident vascular, decat femeile care au mancat morcovi o data pe luna sau mai putin, potrivit unui studiu initiat  la Harvard, asupra a 90000 de femei. De asemenea, a manca mult spanac, bogat in betacaroten, poate reduce cu 40% riscul de accident vascular.

Intr-adevar, conform spuselor cercetatoarei dr.JoAnn Manson de la Harvard, studiile avanseaza ideea ca betacarotenul reprezinta cea mai puternica promisiune de prevenire a accidentelor vasculare, in timp ce vitamina E pare sa actioneze cel mai bine impotriva atacurilor de cord.

Ingerarea unor cantitati mai mari de betacaroten reduce riscul cardiovascular dupa 2 ani. Cercetarea indica faptul ca e nevoie de cel putin 12 ani pentru ca betacarotenul sa reduca riscul de cancer la plamani.

Stimuleaza functionarea imunitatii: Potrivit unor teste facute la Universitatea din Arizona, suplimentele de betacaroten pot imbunatati intr-o mare masura alcatuirea celulelor sistemului imunitar. Intr-un studiu cuprinzand 60 de barbati si femei cu o varsta medie de 56 de ani s-a constatat ca aceia care au luat intre 30 si 60mg de betacaroten in fiecare zi, timp de 2 luni, au avut activate mai multe celule ucigase naturale, celule ajutatoare de tip T si limfocite. Astfel de celule imunitare protejeaza organismul de cancer si de infectii virale sau bacteriene, spune directorul studiului, dr. Ronald R. Watson. Dr. Simin Meydani de la Tufts a descoperit ca medicii de la Harvard care au luat 50mg de betacaroten o data la 2 zile au prezentat cresteri semnificative ale celulelor ucigase naturale din sange. Celulele ucigase naturale sunt importante indeosebi in lupta impotriva cancerului.

Dar hrana? Puteti gasi o multime de betacaroten in fructe si legume, desi cel din suplimente este mai bine absorbit, asa cum demonstreaza testele Departamentului de Agricultura al SUA. Organismul poate absorbi destul de mult betacaroten si din legume, cum ar fi morcovii, insa fierti un scurt timp. Fierberea indelungata distruge betacarotenul.

CAPACITATEA BETACAROTENULUI DE A OPRI IMBATRANIREA

Previne cancerul la plamani, stomac si san. Previne accidentele vasculare. Previne infarctul. Blocheaza oxidarea colesterolului care astupa arterele. Distruge celulele tumorale. Face ca leziunile precanceroase din cavitatea bucala sa dispara sau sa regreseze. Stimuleaza functionarea sistemului imunitar. Previne cataracta

Aveti nevoie de acest supliment? Daca doriti o asigurare in plus impotriva imbatranirii, multi cercetatori sunt in favoarea unui supliment zilnic de 10 pana la 15mg de betacaroten. Luati-l in timpul meselor, deoarece anumite grasimi din alimente sunt necesare pentru absorbtia lui. Fara putina grasime, pastilele de betacaroten sunt irosite. De asemenea, un studiu facut la Spitalul General Massachusetts din Boston a descoperit ca, fragmentand cantitatea zilnica de betacaroten in trei doze luate in timpul meselor,  a crescut concentratia de vitamina din sange.

Cat inseamna prea mult? Betacarotenul este considerat una dintre cele mai netoxice vitamine. Anumite studii facute in Italia, de exemplu, arata ca utilizarea zilnica a 90mg de betacaroten nu determina aparitia unor semne de toxicitate importante. Sute de studii facute asupra animalelor de laborator si in care s-au utilizat doze mari de betacaroten nu au observat practic nici un fel de toxicitate. Cu toate acestea, dozele mari pot determina ingalbenirea pielii, fenomen ce dispare la diminuarea cantitatii de betacaroten administrata.

In 1994, un studiu desfasurat in Finlanda a descoperit ca fumatorii inraiti, cu vechime mare, care au luat zilnic 20mg de betacaroten, au prezentat un risc de cancer pulmonar cu 18% mai mare decat cei care nu au luat betacaroten. Descoperirea a fost socanta pentru comunitatea stiintifica, iar cei mai multi cercetatori nu cred ca e valabila din mai multe motive stiintifice complexe. Cercetatoarea Julie Bring de la Harvard spune: „Ideea ca echivalentul a sapte sau opt morcovi pe zi produce aparitia cancerului nu are nici un sens din punct de vedere biologic.”

Cercetatorul dr. Charles Hennekens de la Harvard este de acord: „Studiul finlandez nu infirma valoarea vitaminelor antioxidante, si nici nu le incrimineaza ca fiind daunatoare.”

In adancul sufletului, nu credem ca betacarotenul este toxic.

        Philip Taylor, seful diviziei de studii pentru prevenirea cancerului a institutului national al cancerului.

Intr-un alt studiu efectuat in China, cercetatorii de la Institutul National al Cancerului au descoperit ca 15mg de betacaroten luate zilnic impreuna cu vitamina E si seleniu, au redus frecventa cancerului la plamani in cazul fumatorilor. Cu toate acestea, mesajul pare sa fie clar: fumatorii inraiti nu se pot astepta ca, luand pastile de betacaroten cativa ani, sa elimine pericolul cancerului la plamani.

Unii experti ii sfatuiesc pe fumatori sa nu ia suplimente de betacaroten pana cand nu apar si alte dovezi care sa clarifice descoperirea din Finlanda.

Atentionare: Nu confundati betacarotenul cu simpla vitamina A de tipul retinol, care provine din alimente de natura animala, cum ar fi ficatul, si care poate atinge niveluri toxice in propriul dumneavoastra ficat. Multe preparate de multivitamine contin cantitati mari de vitamina A de tipul retinol. Adultii nu trebuie sa ia mai mult de 5000 pana la 10000 UI de retinol pe zi, cu exceptia situatiei in care acest lucru este indicat de medic.

TRIPLA LOVITURA ANTIOXIDANTA

Puteti obtine un ajutor contra imbatranirii din partea oricareia dintre cele trei substante antioxidante: vitamina E, vitamina C, si betacarotenul. Fiecare detine o mare forta antioxidanta pentru a lupta impotriva deteriorarii organismului provocata de radicalii liberi. Insa toate trei impreuna sunt si mai impresionante. De exemplu, iata ce au desoperit cercetatorii de la Harvard prin studiile epidemiologice asupra a 87000 de infirmiere. La cele care au luat multa vitamina E, cu precadere din suplimente(mai mult de 200UI zilnic), riscul bolilor cardiovasculare a scazut cu 34%. Dozele mari de betacaroten au redus riscul bolilor de inima cu 22%, Vitamina C a redus acelasi risc cu 20%. Insa in cazul femeilor care au luat cantitati mari din toti trei antioxidanti, riscul bolilior de inima a scazut cu 50%.Acelsi lucru  fost valabil si pentru accidentele vasculare cerebrale. Dozele mari din toti trei antioxidantii au redus riscul de accidente vasculare, in cazul femeilor, cu un uimitor procent de 54%, cu mult mai mult decat efectul unuia singur. Motivul probabil: efectul antioxidant cumulat al celor trei este mult mai mare decat al unuia singur in ceea ce priveste intarzierea obturarii si deteriorarii constante a arterelor (ateroscreloza), prevenind astfel atacurile de cord si accidentele vasculare.

In primul rand, cei trei antioxidanti lucreaza impreuna pentru a inhiba oxidarea colesterolului daunator LDL, care produce placile de aterom din artere. Intr-un recent studiu australian, cercetatorii au administrat subiectilor doze zilnice de 900mg de vitamina C, 200mg de vitamina E si 18mg de betacaroten. Rezultatul: vitaminele au intarziat oxidarea colesterolului LDL cu 28% dupa 3 luni. Dupa ^ luni, efectul antioxidant era si mai puternic.

Cel mai important este faptul ca vitaminele au lucrat succesiv si complementar pentru intarzierea oxidarii LDL.  Atunci cand vitamina E s-a epuizat, betacarotenul a preluat stafeta. Daca exista suficienta vitamina C, aceasta a regenerat fortele vitaminei E. Astfel, cei trei antioxidanti impreuna par mai eficace in reducerea pericolului de oxidare a LDL.

Lucrurile par sa stea la fel si in cazul cancerului. Exemplu: la Scoala de Stomatologie de la Harvard, cercetatorii au repurtat un mare succes in provocarea regresului si disparitiei cancerului prin tratarea hamsterilor cu vitamina E. Au descoperit ca un amestec de vitamina E, betacaroten, vitamina C si glutation este mult mai eficient in obtinerea disparitiei cancerului decat vitamina E singura.

Toate cele trei substante ale revolutiei antioxidante –betacarotenul, vitamina E si vitamina C – lupta mai bine impreuna impotriva imbatranirii decat una sau doua dintre ele.