CALCIUL-MINERALUL CU EFECT ANTI IMBATRANIRE
De ce aveti nevoie de calciu pentru a opri imbatranirea
De ce sa jucati ruleta ruseasca avand ca miza propria tinerete din moment ce calciul poate alunga cele mai multe temeri legate de imbatranire? Ar fi un lucru inteligent sa incepeti sa luati mult calciu, indiferent daca aveti 8 sau 80 de ani.
Stramosii nostri din Epoca de Piatra mancau mult calciu. Noi, nu. Acesta e unul dintre motivele pentru care oasele devin fragile si se rup, sistemul endocrin se da peste cap, iar reglarea dezvoltarii celulelor o iau razna pe masura ce imbatranim. Pe scurt, o cauza pentru a imbatrani prematur. Calciul este mai mult decat un salvator pentru oase. Celulele au nevoie de el pentru a functiona corect. Organismele noastre au fost proiectate de evolutie si genetica pentru prelucrarea unor cantitati de calciu extrem de mari, comparativ cu cele neinsemnate pe care le avem astazi. Stramosii din Epoca de Piatra mancau intre 2000 si 3000 mg zilnic, mai ales din plantele salbatice. Asta inseamna de cinci ori mai mult decat media de azi - doar 500 mg in cazul femeilor cu varste cuprinse intre 35 si 74 de ani, potrivit unui amplu studiu guvernamental.Mai mult, pericolul creste odata cu varsta, pe masura ce apare tendinta de a absorbi tot mai putin calciu.
Dar nu e cazul sa permitem ca aceasta situatie regretabila sa ne lase prada unei imbatraniri premature. putem opri procesul de deteriorare cu ajutorul unei mici cantitati de calciu, indiferent de varsta. Adevarul este ca e mai bine sa luam calciu de la o varsta frageda, desi nu e niciodata prea tarziu. Pentru a evita imbatranirea, incepeti chiar acum. Calciul a facut minuni pentru multe persoane peste 80 de ani.
UIMITOAREA POVESTE A EFECTULUI ANTIIMBATRANIRE AL CALCIULUI
I-a surprins pana si pei cei mai infocati sustinatori ai calciului si a fost declarata de catre Harvard Health Lette una dintre primele zece realizari medicale ale anului 1993. Un studiu intreprins de oamenii de stiinta francezi de la INSERM, principala agentie guvernamentala de cercetari medicale, a descoperit ca pastilele de calciu si vitamina D, luate timp de un an si jumatate, au scazut in mod spectaculos numarul de fracturi ale oaselor in cazul femeilor de peste 80 de ani! Din cele 3270 de femei care au participat la studiu, unele au luat zilnic 1200 mg de calciu de baza plus 800 UI de vitamina D3 (colecalciferal) , iar altele o pastila placebo (inactiva).
In timpul celor 18 luni de studiu, cele care au luat suplimente au suferit cu 43% mai putine fracturi de sold si cu 32% mai putine fracturi la incheieturile mainii, brate sau bazin. Asta dovedeste fara putinta de tagada incredibila forta a acestor suplimente de a evita suferinta si de a prelungi viata. Multe fracturi de sold lasa in urma o ireversibila incapacitate de a merge, iar 20% dintre infirmi nu supravietuiesc.
DATE ALARMANTE
Cei mai multi oameni consuma doar jumatate din calciul necesar pentru amanarea imbatranirii.
Deficienta de calciu nu e doar o problema a femeilor. Si barbatii sufera in mod inutil de boli cronice cauzate de lipsa de calciu.
Mai putin de jumatate dintre copii urmeaza dozele zilnice recomandate (insuficiente) in ceea ce priveste calciul.
CUM POATE LUPTA CALCIUL IMPOTRIVA IMBATRANIRII
Mentine tineretea oaselor: Pentru prevenirea fragilitatii oaselor si a diformitatilor scheletului cauzate de imbatranire, e nevoie de calciu la orice varsta, asa cum demonstreaza cercetari pertinente in domeniu. Este important sa maximizati masa osoasa de timpuriu si sa minimizati subtierea oaselor la o varsta mai inaintata. Oasele isi ating nivelul maxim de grosime si rezistenta intre 20 si 30 de ani, iar formarea lor are in adolescenta.
De aceea, e esential pentru tineri, mai ales pentru fete, sa inmagazineze calciu inainte de pubertate, daca e posibil, dar oricum inainte de 25 de ani. De pilda, femeile cu cele mai robuste oase la varsta mijlocie sau la batranete sunt cele care au baut mult lapte inainte de 25 de ani, potrivit unui recent studiu britanic. Steven A. Abrams de la Centrul de Cercetari in domeniul Nutritiei Copiilor din Huston afirma ca fetele au nevoie de cea mai mare cantitate de calciu in perioada de formare a oaselor, chiar inainte de inceputul pubertatii (in jurul varstei de 10 ani), asa ca cel mai bun lucru este cresterea dozei de calciu ingerate cu cativa ani mai devreme.
Cu toate acestea, daca nu ati luat calciu in tinerete, nu disperati. Luandu-l mai tarziu, puteti preveni decalcifierea coloanei vertebrale, a soldurilor sau a incheieturilor mult dupa menopauza, si chiar si la batranete. 27 de studii publicate incepand din 1988 demonstreaza efectele benefice ale calciului in formarea masei osoase si in prevenirea decalcifierii sau a fragilitatii oaselor, afirma expertul dr. Robert P. Heaney, profesor in cadrul Universitatii John A. Creighton.
"Reducerea cu 20% a fracturilor de sold economiseste costuri pentru ingrijiri medicale doar in USA de aproximativ 2 miliarde de dolari pe an. Dr. Robert Heaney, Universitatea Creighton"
Impiedica cresterea tensiunii arteriale: Calciul va fereste de o tensiune arteriala prea ridicata, care apare odata cu varsta, si este eficient mai ales in cazul batranilor, cu deosebire al celor sensibili la soare - a caror tensiune creste ca raspuns la consumul exagerat de sodiu. Intr-o recenta trecere in revista a tuturor studiilor in care subiectii cu tensiune arteriala ridicata au luat suplimente de calciu, dr. David A. McCarron, de la Universitatea de Stiinte ale Sanatatii din Oregon, observa ca tabletele de calciu au scazut tensiunea in 75% dintre cazuri. Scaderea a fost in medie de 5-7 mm/Hg pentru cea sistolica (valoare mai mare) si 3-4 mm/Hg pentru cea diastolica. Dozele au variat intre 400 si 2000 mg zilnic si au fost luate in general timp de 6-12 saptamani.
Administrarea unei cantitati mari de calciu poate preveni din start instalarea unei tensiuni arteriale ridicate. Cercetatorii de la Scoala Medicala a Universitatii din Boston au urmarit timp de 18 ani un grup mare de barbati. Cei care au luat cea mai mare cantitate de calciu (pana la 1100 mg pe zi) au fost cu 20% mai putin predispusi la o tensiune arteriala ridicata, pe masura ce treceau anii, decat cei care au luat mai putin de 110 mg zilnic. Un alt studiu, cuprinzand bautori de alcool moderati cu greutate normala, si avand sub 40 de ani, a aratat ca 1000 mg de calciu pe zi au redus cu 40% riscul de tensiune ridicata in anii care au urmat.
Daca toata lumea ar lua suplimente de calciu, tensiunea arteriala ar scadea in cazul a 50% dintre americani, afirma dr. Lawrence M. Resnick, cercetator la Universitatea de Stat Wayne din Detroit. Pentru 30% n-ar aparea nicio schimbare, iar pentru 20% tensiunea ar putea sa creasca, mai spune el.
Si mai important este efectul calciului de remediere a raului provocat de o tensiune arteriala ridicata. Ea poate cauza accidente vasculare cerebrale, hipertrofie ventriculara stanga (largirea compartimentului din partea stanga a inimii) si insuficienta cardiaca congestiva. Cercetatorii de la Wayne State au descoperit ca 1000 mg de carbonat de calciu luate zilnic timp de opt saptamani au avut ca efect reducerea dimensiunilor unui cord marit!
Inhiba cancerul: Un alt mare avantaj al calciului este impiedicarea proliferarii celulelor predispuse la cancerizare. Intr-un studiu recent, John Potter de la Universitatea din Minnesota a adescoperit ca 2000 mg de calciu pe zi pot normaliza proliferarea celulara in colonul persoanelor care prezinta un risc ridicat de imbolnavire. Acest lucru e confirmat de numeroase studii care sustin actiunea anticancerigena a calciului. De exemplu, in cazul animalelor, carbonatul de calciu inhiba tumorile cu 23-44%; clorura de calciu , cu 30-35%; gluconatul de calciu, cu 19-41%. Un studiu intreprins asupra oamenilor a scos la iveala faptul ca persoanelor cu un regim alimentar extrem de sarac in calciu prezinta un risc de cancer de colon de trei ori mai mare decat cele care iau mai mult calciu. Daca va temeti de aceasta boala, cea mai buna doza pare a fi de 1500-2000 mg zilnic.
E NEVOIE DE MULT CALCIU PENTRU A RAMANE TANAR
Iata cantitatile de care aveti nevoie in fiecare zi:
· Sugari, pana la 6 luni - 400 mg.
· Sugari, intre 6 luni si 1 an - 600 mg.
· Copii, intre 1 si 10 ani - 800 mg.
· Copii si tineri, intre 11 si 24 de ani - 1200 pana la 1500 mg.
· Femei, intre 25 si 50 de ani - 1000 mg.
· Barbati de peste 25 de ani - 1000 mg.
· Femei in postmenopauza - 1000 pana la 1500 mg.
· Femei de peste 65 de ani - 1500 mg.
National Institutes of Health Expert Panel
Lupta impotriva colesterolului: In mod surprinzator, calciul poate fi o arma de lupta impotriva colesterolului. In cadrul unui test realizat de Margo A. Denke, de la Centrul Medical al Universitatii de Sud-Vest din Dallas, barbatii cu un nivel usor crescut al colesterolului aveau un regim alimentar extrem de bogat in carne de vita si grasimi, si sarac in calciu - 410 mg pe zi. Apoi, au trecut la un regim cu 2200 mg de calciu zilnic. Nivelul mediu total al colesterolului a scazut cu 6%. Colesterolul nociv LDL, raspunzator de obturarea arterelor, s-a micsorat cu 11%.
E fascinant cum a actionat calciul. A blocat partial absorbtia grasimilor saturate in tractul gastrointestinal. Astfel de grasimi animale, care se gasesc in carne, branza si unt, sunt notorii pentru influenta lor asupra cresterii colesterolului. Daca nu sunt absorbite, nu pot modifica nivelul acestuia. In cazul barbatilor care au urmat un regim bogat in calciu, o cantitate de doua ori mai mare de grasimi a fost eliminata prin scaun. Nu puteti depinde numai de calciu pentru a anula pericolul unei alimentatii cu multe grasimi, dar el poate ajuta considerabil la inlaturarea efectului acesteia de crestere a colesterolului.
Dar hrana? Cele mai bune surse de calciu sunt iaurtul, laptele, napii, broccoli, tofu, sardinele si somonul conservate cu oase cu tot si alimentele cu adaos de calciu, cum ar fi sucurile de fructe si painea. E nevoie de mai multe portii zilnice pentru a obtine o doza care sa lupte impotriva imbatranirii.
O modalitate la indemana pentru a manca suficient calciu este consumul laptelui sau iaurtului cu un continut scazut de grasime sau degresate. Un pahar de lapte degresat contine 300 mg calciu, o ceasca de iaurt fara grasime pana la 415 mg, depinde de marca.Dar si alte alimente reprezinta sursa de calciu. In tarile asiatice, legumele si tofu furnizeaza adesea o cantitate suficienta. Studiile arata ca mai mult calciu e absorbit din napi decat din lapte. Cu toate acestea, e nevoie de multi napi pentru a obtine calciul pe care il contine laptele.
"Intre 20 si 40% dintre americani suferind de hipertensiune usoara pana la moderata ar putea fie sa intrerupa medicatia, fie sa micsoreze dozele doar prin ingerarea unei cantitati potrivite de calciu."Dr. David A. McCarron, Universitatea de Stiinte ale Sanatatii Oregon din Portland
Aveti nevoie de un supliment? Desigur - cu exceptia cazului in care consumti zilnic negresit mai multe portii de alimente bogate in calciu, cum ar fi produsele lactate, sardinele si somonul din conserve, legumele cu frunze verzi, tofu si altele cu adaos de calciu. Dar, din nou, de ce sa riscati? Suplimentele de calciu sunt ieftine, eficiente si prezinta incredere, spune Walter Willett de la Harvard. E nevoie de o tableta separata, pentru ca pastilele de multivitamine si minerale nu contin suficient calciu. Chiar daca urmati un tratament contra hipertensiunii, suplimentele de calciu pot induce o scadere si mai accentuata a tensiunii arteriale, spune dr. McCarron. Insa el avertizeaza ca e bine sa va informati medicul atunci cand incepeti sa luati, pe langa medicatie, astfel de suplimente.
Cat? Pentru dozele recomandate in protejarea oaselor la diferite varste, a se vedea tabelul de la pagina 113. pentru prevenirea si corectarea altor probleme cauzate de imbatranire - hipertensiune, colesterol ridicat, cancer - e probabil nevoie de doze mai mari, de la 1000 pana la 2000 mg pe zi.
Ce tip de supliment? Nu luati suplimente de calciu pe baza de faina de oase sau dolomita. Pot contine cantitati periculoase de plumb. Cele mai bune sunt carbonatul de calciu si citratul de calciu. Cititi cu atentie eticheta pentru a cunoaste cantitatea de calciu pur sau "esential" din fiecare tableta. Ea reprezinta calciul utilizabil dintr-o pastila si e singura modalitate de a sti cat calciu ingerati in realitate de fiecare data cand luati o anumita tableta. Suplimentele difera mult intre ele. De exemplu, gluconatul de calciu contine doar 9% calciu asimilabil; carbonatul de calciu contine 40%. Tabletele Tums contin carbonat de calciu pur, identice cu un supliment de calciu.
NU PUTETI RAMANE TINERI FARA VITAMINA D
E nevoie de vitamina D pentru absorbtia calciului. Americanii in varsta sufera de "o nestiuta deficienta epidemica de vitamina D", spune dr. Michael F. Holick, endocrinolog la Centrul Medical al Universitatii din Boston. El afirma ca pana la 40% dintre persoanele in varsta cu fracturi de sold au o lipsa de vitamina D - in principal, pentru ca pielea imbatranita nu mai e capabila sa produca vitamina D prin intermediul luminii soarelui, iar rinichii n-o mai pot transforma in tipul activ. Astfel, fara suficienta vitamina D activa, oasele devin fragile. O asemenea deficienta, in cazul femeilor, le face mai vulnerabile de cancerul la san, iar la barbati poate favoriza cancerul de prostata sau la colon. Cele mai bune surse sunt laptele cu adaos de vitamina D, ficatul, tiparul si pestele gras, cum ar fi somonul si sardinele.
Oamenii in varsta, expusi mai rar la lumina soarelui, au nevoie de 600 UI de vitamina D pe zi. Daca aveti parte de mult soare - locuiti intr-o zona cu un climat cald si insorit sau sunteti expusi timp indelungat razelor solare - sunt suficiente 200 UI zilnic, cantitatea continuta de majoritatea pastilelor de multivitamine si minerale.
Folosirea cremelor de protectie impotriva soarelui poate impiedica absorbtia vitaminei D, asa ca, in acest caz, e nevoie de un supliment.
Atentionare: Nu consumti vitamina D in exces. Este destul de toxica. Expertii afirma ca doza zilnica toxica in cazul adultilor poate fi de doar 2000 UI.
Cand trebuie luat? In general, se absoarbe cu 10-30% mai mult calciu din suplimente, mai ales din carbonatul de calciu, daca le luam in timpul meselor. Dar, din cand in cand, e bine sa facem pauza. Dr. Heaney ne sfatuieste sa intrerupem luarea suplimentelor timp de o saptamana la fiecare trei luni pentru a-i permite organismului sa remodeleze oasele - procesul de inlocuire a celor vechi cu altele noi. Daca vom continua sa luam intre 1000 si 1500 mg zilnic timp indelungat, nu va exista niciodata o pauza care sa-i dea organismului ocazia de a se remodela.
Cat inseamna prea mult? prea mult calciu poate da nastere la constipatie. Beti multa apa si impartiti tabletele de-a lungul unei zile. Nu luati mai mult de 500-600 mg odata pentru a asigura o buna absorbtie. Femeile aflate in postmenopauza, care iau un inlocuitor de estrogen, s-ar putea sa aiba nevoie doar de 1000 mg pe zi pentru protejarea oaselor.
Atentie in cazul copiilor! acestia au un regim alimentar tot mai sarac in calciu, deoarece inlocuiesc laptele cu bauturi carbogazoase ori parintii le restrictioneaza consumul de lapte pentru a evita grasimile. Iata o idee mai buna: dati copiilor dumneavoastra lapte cu un continut scazut de grasimi sau degresat, ori alte produse lactate de acelasi tip. Pentru copii, cel mai bine e sa-si ia necesarul de calciu din alimente, spune dr. Heaney, dar daca nu se intampla asa, atunci e nevoie de suplimente.
Nu e nevoie sa luati calciu necesar exclusiv din hrana sau exclusiv din pastile. Iata care e cea mai inteligenta solutie:mancati alimente bogate in calciu si luati toate dozele de suplimente recomandate. Nu e niciodata prea tarziu sa refaceti calciul, dar, pentru obtinerea celor mai bune rezultate in lupta impotriva imbatranirii, incepeti inainte de 25 de ani.
"Cel mai bine e sa luati calciul de care aveti nevoie din alimente. Insa decat deloc, e mai bine totusi sa-l luati din pastile. "Dr. David McCarron Universitatea de Stiinte ale Sanatatii din Oregon si Dr. Robert Heaney, Universitatea Creighton