CUM POATE COENZIMA Q-10 SA INCETINEASCA IMBATRANIREA
UN NOU SI UIMITOR LUPTATOR IMPOTRIVA IMBATRANIRII
Daca vreti o asigurare suplimentara impotriva unei imbatraniri premature, luati suplimente de coenzima Q-10, asa cum procedeaza numerosi cercetatori. Ea ajuta la corectarea deficientelor care apar odata cu varsta, mai ales cele legate de inima, creier, sistem imunitar si rezistenta generala la bolile cronice. Si va mai poate intineri si transforma intr-o persoana plina de viata la batranete.
Poate ca nu ati auzit pana acum de un antioxidant cu numele de coenzima Q-10 sau vitamina Q, nu sunt inca notiuni familiare, dar vor deveni. Este considerat de oamenii de stiinta unul dintre antioxidantii nou descoperiti cu o actiune uimitoare privind amanarea imbatranirii, prevenirea sau tratarea bolilor legate de varsta inaintata, in special cele ale inimii. Este o substanta naturala, produsa de organism. Se gaseste de asemenea in anumite alimente, mai ales in fructele de mare, si a fost sintetizata intr-un supliment disponibil in magazinele de produse naturiste. Nu se cunoaste foarte bine cantitatea necesara, dar pare un lucru sigur ca a lua mai mult decat produce organismul poate ajuta la infrangerea ravagiilor provocate de imbatranire si la prelungirea duratei de viata. Astfel, s-ar putea sa imbatraniti prea repede pentru ca celulele nu primesc suficienta coenzima Q-10.
„A lua suplimente de coenzima Q-10 dupa vartsa de 50 de ani poate insemna reenergizarea tesuturilor imbatranite, usurarea efectelor procesului de imbatranire si ale bolilor care-l insotesc.
Profesor Anthony W. Linnane, Centrul de Biologie Moleculara si Medicina, Universitatea Monash, Cleyton, Australia.”
Din pacate, producerea de catre organism a coenzimei Q-10 incepe sa scada in jurul varstei de 20 de ani, ceea ce determina la varsta mijlocie o deficienta serioasa. Celulele inimilor batrane si bolnave prezinta grave deficiente de coenzima Q-10, sugerand ca valul de boli degenerative aparute dupa 50 de ani este legat de scaderea cantitatii acesteia din organism. Atunci cand e mai multa nevoie de ea, productia scade. Cea mai potrivita metoda de a corecta aceasta situatie este de a lua suplimente cu coenzima Q-10. Inca o data, ravagiile imbatranirii par sa fie cauzate de o deficienta a antioxidantilor, in acest caz coenzima Q-10.
CUM ACTIONEAZA COENZIMA Q-10
Nimeni nu stie cu precizie multitudinea de cai prin care coenzima Q-10 lupta impotriva imbatranirii. Ea este un antioxidant, similar vitaminei E, care protejeaza moleculele de grasime impotriva oxidarii sau invadarii lor cu radicali liberi, care deterioreaza celulele in mod ireparabil. Coenzima Q-10 ajuta la stabilizarea membranei celulare, vitala in pastrarea celulelor intacte, functionale si vii. Dar unii afirma ca abilitatea cea mai importanta a acestui antioxidant se desfasoara la nivelul micilor centrale de energie numite mitocondrii, unde oxigenul este ars pentru a furniza celulelor energia necesara intretinerii vietii, proces numit bioenergetica. Coenzima Q-10 e numita adesea "scanteia" care porneste motoarele mitocondriale, fara de care viata celulei, si prin urmare viata umana, inceteaza sa mai existe.
E usor de priceput de ce coenzima Q-10 si alti antioxidanti sunt esentiali pentru pastrarea tineretii daca intelegem faptul ca imbatranirea se accelereaza direct proportional cu stricaciunile provocate de radicalii liberi asupra centrelor energetice mitocondriale. Astfel de stricaciuni ne distrug rezervele de energie, in proportie de 80%, potrivit dr. Bruce Ames. Criza de energie afecteaza drastic functionarea inimii, ficatului si creierului. Cu alte cuvinte, energia scade, bioelectricitatea se reduce, iar luminile sunt tot mai slabe sau dispar. Inlocuirea rezervelor pierdute de coenzima Q-10 poate ajuta la stoparea acestor procese.
Decloc surprinzator, aceasta coenzima este concentrata in celulele muschiului inimii, care are nevoie de multa energie pentru a pompa sangele cam de 100000 de ori pe zi. Asta inseamna ca o lipsa de coenzima Q-10 se reflecta cel mai evident prin slabirea inimii.
Cred ca bolile cardiovasculare sunt cauzate in mare masura de o deficienta de coenzima Q-10.
Dr. Karl Folkers, Universitatea din Texas.
CUM POATE LUPTA COENZIMA Q-10 IMPOTRIVA IMBATRANIRII
Protejeaza arterele: Loveste direct la radacina aterosclerozei. Ea este extrem de puternica si eficienta in a opri oxidarea implacabila a colesterolului din sange, care reprezinta primul pas in distrugerea arterelor, grabind atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale. Potrivit cercetatorului Balz Frei de la Universitatea din Boston, ubiquinol-10 previne deteriorarea arterelor prin oxidarea colesterolului nociv LDL mult mai eficient decat vitamina E, un antioxidant cu putere dovedita in acest domeniu, sau decat beta carotenul. Cu toate acestea, coenzima Q-10 e rapid consumata in acest proces, asa ca trebuie sa avem la dispozitie o cantitate considerabila pentru a mentine arterele neastupate si tinere. De vreme ce carnea de peste grasa este cea mai buna sursa de coenzima Q-10, astfel se poate explica de ce amatorii de peste au artere mai sanatoase.
„Cred ca ubiquinol -10 (coenzima Q-10) e pe cale sa se dovedeasca la fel de importanta ca vitaminele E si C.
Dr. Bruce N. Ames, Cercetator de varf in domeniul antioxidantilor, Universitatea Berkeley din California”
Fortifica inimile slabite: Insuficienta cardiaca, numita si cardiomiopatie - o slabire a muschiului inimii cu potential fatal - este primejdia numarul unu care ii paste pe varstnici in ceea ce priveste bolile de inima. Inima isi mareste volumul si devine un infirm cardiac si un candidat la transplantul de inima. O prima cauza a "epidemiei" de insuficienta cardiaca din prezent este o deficienta raspandita si nebanuita de coenzima Q-10, insista dr. Karl Folkers, directorul Institutului de Cercetari Biomedicale al Universitatii din Austin a statului Texas, care a fost un pionier in domeniul acestei coenzime inca din 1957. El a descoperit cu o patrime mai putina coenzima Q-10 in sangele pacientilor bolnavi de inima decat in cel al oamenilor sanatosi. A mai detectat serioase deficiente de coenzima Q-10 in tesutul cardiac in cazul a 75% dintre bolnavii de inima. El a mai aratat ca trei patrimi dintre pacientii varstinici suferind de cardiomiopatie au evoluat pozitiv dupa administrarea coenzimei Q-10.
Scade tensiunea arteriala: O cantitate medie de 225 mg de coenzima Q-10 zilnic a redus tensiunea arteriala in cazul a 85% dintre cei 109 pacienti suferind de hipertensiune, reiese dintr-un studiu efectuat de cardiologul Peter Langsjoen din Texas in colaborare cu cercetatorii Universitatii din Austin. Coenzima Q-10 nu a determinat nicio schimbare a tensiunii arteriale in cazul a 15% dintre pacienti, iar starea unuia s-a inrautatit. In general, coenzima Q-10 a scazut tensiunea sistolica (numarul mai mare) de la 159 la 147, si pe cea diastolica de la 94 la 85, de obicei in decurs de trei sau patru luni.Mai mult decat atat, ecocardiogramele (imagini ultrasonice ale inimii) au descoperit imbunatatirea functionarii inimii. Dar lucrul cel mai important este ca la inceputul studiului aproape toti pacientii luau medicamente antihipertensive. Dupa tratamentul cu coenzima Q-10, 15% dintre bolnavi au putut intrerupe definitiv administrarea a uneia pana la trei antihipertensive, iar 25% au fost capabili sa-si controleze tensiunea arteriala doar cu ajutorul coenzimei Q-10.
„Coenzima Q-10 este remarcabila. Oamenii se simt mult mai bine dupa ce o iau. Imbunatatirea este atat de spectaculoasa, incat pentru mine e de neconceput sa practic medicina fara ea.
Dr. Peter Langsjoen, cardiolog si cercetator in domeniul coenzimei Q-10 in Tyler, texas.”
Stimuleaza sistemul imunitar: O modalitate prin care conenzima Q-10 lupta impotriva imbatranirii este stimularea imunitatii sau eliminarea unei imunodeficiente. De exemplu, soarecii mai in varsta, comparativ cu cei tineri, produc doar o treime din anticorpii care se opun invadatorilor. Dar daca li se administreaza coenzima Q-10, productia de anticorpi creste de doua ori si jumatate, ajungand la un nivel de 80% din productia de anticorpi a celor tineri. Acelasi lucru se intampla si la oameni. Imunoglobulina G (IgG), principalul anticorp din sange, a crescut semnificativ in cazul pacientilor care au primit pe cale bucala cate 60 mg de coenzima Q-10, datorita importantei pe care o are in protejarea mitocondriilor, poate preveni bolile degenerative ale creierului, cum ar fi Alzheimer, Lou Gehrig si pierderea treptata a memoriei si a functionarii creierului, considerate prea des "normale" la batranete. Mitocondriile reprezinta primele tinte ale radicalilor liberi care ataca celulele creierului, ducand la declinul functiilor mintale, afirma cercetatorul in domeniul radicalilor liberi, dr. Drnham Harman de la Universitatea din Nebraska. Coenzima Q-10 e considerata a fi unul dintre putinii oxidanti care pot penetra si reface vitalitatea mitocondriilor.
Prelungeste tineretea si viata: Soarecii carora li s-a administrat coenzima Q-10 raman tineri mai mult timp. Dar cel mai spectaculos este ca sunt extrem de activi la batranete, in comparatie cu cei care nu au luat coenzima Q-10, reiese dintr-un studiu recent efectuat de patologul Steven B. Harris de la UCLA. Acesti soareci "arata extraordinar de bine, blana e intr-o stare mai buna, isi poarta de grija singuri - par cu cateva luni mai tineri", spune dr. L. Stephen Coles de la institutul de Tehnologie din California, expert in coenzima Q-10 si in alte substante care actioneaza impotriva imbatranirii. Dar este interesant ca avantajele coenzimei Q-10 nu s-au aratat pana cand soarecii nu au imbatranit; la soarecii tineri nu s-au inregistrat modificari demne de luat in seama. Dr. Coles observa: "La jumatatea vietii, toti soarecii aratau la fel. Dar cand au ajuns la sfarsitul vietii, diferentele au sarit in ochi. Soarecii care luasera coenzima Q-10 aratau tot mai bine." De asemenea, 30% dintre ei au trait cu circa doua luni mai mult decat cei netratati. Dar coenzima Q-10 nu a dat nastere unor noi recorduri de longevitate la soareci.
Atat dr. Harris, cat si dr. Coles, ca si profesorul de gerontologie Roy Walford de la UCLA, isi administreaza zilnic, ca o profilaxie impotriva imbatranirii, 30 mg de coenzima Q-10.
„Nu trebuie sa incepeti sa luati conezima Q-10 crezand ca pe loc veti arata mai bine, va veti simti mai bine si veti fi mai fericiti. Coenzima Q-10 este o polita de asigurare, o investitie pentru viitor, iar rasplata va veni la sfarsitul vietii. Dr. L. Stephen Coles, Institutul de Tehnologie din California.”
Aveti nevoie de un supliment? Este o buna asigurare impotriva imbatranirii, mai ales daca aveti deja 50 de ani sau mai multi si sunteti susceptibili de un nivel scazut al coenzimei Q-10. Daca suferiti de inima este si mai important.
Cat? 30 mg zilnic constituie o doza obisnuita pentru lupta impotriva imbatranirii in cazul unei persoane sanatoase. Cei care prezinta simptomele unei boli cronice au nevoie de cantitati mai mari; de obicei, intre 50 si 150 mg. Dr. Langsjoen a descoperit ca 120 mg de doua ori pe zi ridica nivelul coenzimei Q-10 din sange la o valoare potrivita pentru functionarea optima a inimii in cazul a 80% dintre pacientii cu insuficienta cardiaca. Coenzima Q-10 ramane in sange multa vreme. Studiile arata ca aceasta coenzima isi atinge nivelul maxim in sange dupa o singura doza de 100 mg. Astfel, e in ordine daca sunt administrate intre 100 si 200 mg odata, spune dr. Langsjoen, in loc de a diviza cantitatea in mai multe doze.
Atentionare: Nu inlocuiti medicatia curenta cu coenzima Q-10 decat la indicatia medicului. In caz de boala, inclusiv insuficienta cardiaca congestiva, coenzima Q-10 se utilizeaza de obicei impreuna cu terapia medicamentoasa recomandata, si nu in locul ei. E nevoie de supraveghere medicala pentru a monitoriza imbunatatirea functionarii inimii si posibilele ajustari ale tratamentului. Daca luati medicamente pentru anumite stari specifice, consultati-va medicul inainte de a introduce coenzima Q-10.
Ce tip? Toata coenzima Q-10 vanduta in Statele Unite e fabricata in Japonia. Se gaseste sub forma de tablete, capsule umplute cu pulbere sau capsule uleioase. Capsulele uleioase, ca si tabletele de mestecat, sunt bune mai ales pentru ca se absorb bine, spune dr. Langsjoen. Anumite companii produc vafe parfumate de mestecat.
Important: Luati intotdeauna coenzima Q-10 cu putina grasime - unt de arahide sau ulei de masline - ori sub forma capsula uleioasa. Altfel nu se absoarbe bine, iar tabletele inghitite cu apa ies din organism intacte fara a aduce vreun beneficiu.
Cat de repede isi face efectul? Ca antioxidant general, coenzima Q-10 actioneaza aproape imediat pentru protejarea celulelor, dar s-ar putea sa nu observati nicio imbunatatire - nu mai mult decat in cazul altor vitamine antioxidante, cum ar fi E si C. Cu toate acestea, daca suferiti de o deficienta severa, puteti inregistra o imbunatatire in decurs de cateva zile. In general, ameliorarea starii pacientilor bolnavi de inima este treptata, devenind evidenta in decurs de una pana la trei luni, afirma dr. Folkers.
Cat inseamna prea mult? Exista efecte secundare? "Nu, spune dr. Coles, nu exista niciun pericol in a lua coenzima Q-10." Aceasta coenzima este considerata una dintre cele mai sigure substante testate vreodata. Nici chiar la doze mari nu s-a inregistrat vreo toxicitate semnificativa, nici in cazul animalelor, nici al studiilor de lunga durata pe subiectii umani, afirma dr. Folkers. Singurul efect secundar notabil, insa foarte rar, al dozelor de coenzima Q-10 administrate oral a fost o usoara si trecatoare senzatie de greata.
Dar hrana? Studiile referitoare la alimentele care contin coenzima Q-10 nu sunt foarte detaliate. Dar cele mai importante surse sunt pestele gras, mai ales macroul si sardinele; organele, cum ar fi inima, ficatul si rinichii; carnea de vita; uleiul de soia si arahidele. 0,5 kg de sardine sau 1,250 kg de arahide contin cam 30 mg coenzima Q-10.
MAI MULTE TARI SUNT CONVINSE DE EFICIENTA COENZIMEI Q-10
Coenzima Q-10 este utilizata de mai multe decenii in diferite tari pentru tratarea bolilor cronice cauzate de imbatranire, in special insuficienta cardiaca. A fost prescrisa unui numar de peste 40 de milioane de pacienti cardiaci din lumea intreaga si a fost apobata in Japonia si Europa pentru tratamentul insuficientei cardiace congestive.
Israel: In spitalele din Israel, afirma dr. Ya'acov Gidin, directorul Institutului de Educatie Geriatrica si Cercetare al spitalului Kaplan din Ierusalim, coenzima Q-10 este administrata in mod obisnuit pacientilor cu insuficienta cardiaca congestiva de catre sectiile de cardiologie.
Italia: Coenzima Q-10 a fost testata in mai multe centre de cercetare pe 2500 de pacienti. 80% dintre cei 1113 pacienti cu insuficienta cardiaca, cu o varsta medie de 69 de ani, au prezentat o ameliorare a bolii luand zilnic 100 mg de coenzima Q-10, impreuna cu terapia conventionala. Un studiu ulterior a aratat ca 50 mg de coenzima Q-10 administrate zilnic timp de patru saptamani - insotite sau nu si de alte tratamente - au ameliorat semnificativ simptomele insuficientei cardiace si calitatea vietii pacientilor. Mai mult, cercetatorii italieni au raportat ca, in cadrul unui studiu dublu-orb, coenzima Q-10 a redus in mod spectaculos spitalizarea si complicatiile grave ale insuficientei cardiace congestive cronice.
Suedia: Cercetatorii suedezi au descoperit recent ca nivelurile scazute de coenzima Q-10 din sange au prevestit decesul bolnavilor cardiaci. In cadrul unui grup de 94 de pacienti, alesi la intamplare, cu varste de peste 50 de ani, cei care au murit in decurs de sase luni au prezentat niveluri de coenzima Q-10 mai scazuta decat cei care au supravietuit. Un studiu recent a descoperit ca aproximativ 15% dintre suedezi si 20% dintre danezi iau suplimente de coenzima Q-10.
Japonia: Cercetatorii japonezi au inceput sa testeze coenzima Q-10 in cazul insuficientei cardiace congestive in anii '60, ducand la bun sfarsit 25 de studii, printre care doua dublu-orb, pana in 1976. Rezultatele au aratat o ameliorare in cazul a 70% dintre pacienti. Pana in 1987, mai mult de zece milioane de japonezi luau coenzima Q-10 sub forma de medicament prescris pentru tratarea problemelor cardiace. Japonia controleaza producerea si comercializarea coenzimei Q-10. Aceasta este sintetizata si produsa de cateva companii japoneze, iar apoi este exportata distribuitorilor de suplimente din diferite tari, inclusiv Statele Unite.
ALTE MODALITATI DE A STIMULA COENZIMA Q-10
Luati vitamina E: Vitamina E poate stimula producerea coenzima Q-10, potrivit unor studii intreprinse aupra animalelor, ceea ce sugereaza o alta cale prin care coenzima si vitamina E cresc imunitatea. In cadrul unui studiu pe animale, vitamina E a crescut cantitatea de coenzima Q-10 din ficat cu 30%.
Luati suficient seleniu: Acest oligoelement, chiar si in cazul tesuturilor care nu sunt deficiente, a stimulat biosinteza coenzimei Q-10, explicand probabil reputatia pe care o are de luptator impotriva cancerului si de protector al inimii.
Luati vitaminele B: Pentru a produce coenzima Q-10, organismul are nevoie de vitaminele B6, B12, B2, niacina si acid folic.