De ce aveti nevoie de crom pentru a incetinii imbatranirea...
CROMUL -UN PASAPORT SPRE MAI MULTA ENERGIE SI SPRE O VIATA MAI LUNGA
Daca aveti 20 de ani sau mai mult, riscul lipsei de crom e aproape 100%, ceea ce inseamna ca imbatraniti mai repede decat e cazul. Luati zilnic o tableta de crom de 200 micrograme pentru a opri acest proces.
Imaginati-va urmatoarele: niste sobolani au ramas in viata, ratacind de colo-colo prin custile lor din laborator, uitand de faptul ca ar trebui sa moara de mult de batranete. In general, sobolanii traiesc doi ani si jumatate. Dar au mai trecut o iarna, o primavara, o vara si o toamna si aproape toti erau inca in viata. In medie, au trait un an mai mult decat era normal, marindu-si durata de viata, in mod uimitor, cu o treime. (In cazul oamenilor, asta echivaleaza cu marirea duratei medii de viata de la 75 la aproximativ 102 ani.)
Care e secretul longevitatii lor? Au mancat doze moderate de picolinat de crom, o forma particulara a vitalului mineral crom, care se gaseste in cantitati mici in anumite alimente. "N-am fost deloc surprins", spune dr. Gary Evans, profesor de chimie in cadrul Universitatii de Stat Minnesota din Bemidji, si un proeminent cercetator in domeniul cromului."M-am asteptat sa traiasca mai mult pentru ca aveau multe dintre caracteristicile animalelor de laborator cu regimuri alimentare cu putine calorii, iar aceste animale traiesc intotdeauna mai mult", spune el.
Pe scurt, picolinatul de crom a determinat anumite modificari benefice ale organismului - cum ar fi o scadere a insulinei si a zaharului din sange - , in aceeasi masura ca si in restrictionarea caloriilor, insa fara o reducere efectiva a cantitatii de hrana.
Suna promitator? Fiti siguri. Cine n-ar putea sa ia o pastila care lungeste durata de viata? Desigur, nu exista nicio dovada ca experienta cu sobolanii poate fi transpusa intocmai in cazul obtinerii longevitatii umane. Dar exista infinite dovezi potrivit carora cromul ajuta la controlul insulinei si al zaharului din sange, iar aceasta realizare, cred multi experti, reprezinta garantia unei vieti mai lungi si mai sanatoase.
DATE ALARMANTE
Cel putin 90% dintre americani prezinta o serioasa lipsa de crom, luand in general mai putin de jumatate din ceea ce expertii spun ca reprezinta un minim necesar: 50 de micrograme zilnic.
Este practic imposibil sa obtii suficient crom din alimente. Ar trebui sa mancati intre 3000 si 4000 de calorii pe zi pentru a dispune macar de 50 de micrograme. Pentru doza recomandata, de 200 de micrograme, ar trebui sa mancati mai mult de 12000 de calorii pe zi, spun expertii de la Departamentul Agriculturii.
Fara suficient crom, apare in sange un exces de insulina si glucoza (zahar), care va expune la diabet, boli de inima si alte simptome ale unei imbatraniri premature.
Unul din patru americani - 50 de milioane de adulti - pot suferi, fara sa stie, de o intoleranta medie sau severa la glucoza din sange, cunoscuta si sub numele de sensibilitate la carbohidrati. Cromul ar putea fi benefic pentru 40 de milioane dintre acestia. Si dumneavoastra puteti fi o astfel de persoana.
DE CE ESTE EXCLUS SA IMBATRANITI LENT FARA CROM
Singura ratiune covarsitoare pentru care trebuie sa luati crom este aceea ca astfel scapati de o imbatranire accelerata determinata de o cantitate prea mare din hormonul insulina in sange. Este o tulburare perfida, adeseori nedetectata, care apare odata cu inaintarea in varsta care duce la diabet si la distrugerea arterelor. Autoritatile in materie dau tot mai mult vina pe excesul de insulina pentru poluarea circulatiei sangvine cu mari si periculoase cantitati de zahar, tipul daunator de colesterol LDL si trigliceride, ca si pentru aparitia bolilor de inima, a diabetului si, posibil, a cancerului. O patrime dintre americanii trecuti de varsta mijlocie sufera de o serioasa tulburare legata de insulina si, totusi, putini sunt aceia care ii banuiesc existenta sau stiu cat de periculoasa poate fi, deoarece produce putine simptome pana in momentul in care raul a fost facut. In termeni medicali, a fost etichetata drept "rezistenta la insulina - ucigasul secret."
„Eu numesc cromul "nutritivul geriatric", pentru ca toata lumea incepe sa aiba nevoie de el dupa 35 de ani. Dr. Gary Evans, Universitatea de Stat Bemidji, Minnesota.”
In principal, asta inseamna ca celulele sunt mai putin eficiente in utilizarea insulinei pentru prelucrarea zaharului din sange decat la tinerete. Celulele devin mai putin sensibile, adica devin "rezistente" la insulina. In efortul de a controla zaharul din sange, organismul poate produce mai multa insulina. Daca aceasta este prea slaba, nivelul zaharului din sange poate creste si el. In oricare dintre aceste cazuri, sangele e invadat de cantitati anormal de mari de insulina inutila si de zahar, care conspira in vederea distrugerii arterelor prin stimularea procesului de formare a placilor de aterom, ceea ce conduce la atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale. Excesul de insulina si zahar din sange poate da nastere unui diabet evolutiv ireversibil la varsta mijlocie sau dupa aceea. Multi experti considera ca excesul de insulina este principalul instigator al unei pleiade de pericole responsabile de mortalitatea cauzata de bolile grave de inima si de diabet.
Acum, iata care sunt uimitoarele noutati: nivelul insulinei (si al zaharului din sange) creste si produce ravagii daca va lipseste cromul. Intr-adevar, o deficienta de crom da nastere rezistentei la insulina. Iar suplimentele de crom ajuta la vindecarea si prevenirea acestui teribil dezechilibru al insulinei. In principal, cromul intensifica actiunea insulinei, asa ca e nevoie de mai putina pentru a-si face treaba. 80% dintre studiile controlate au aratat ca administrarea de crom au imbunatatit eficienta insulinei sau nivelurile de colesterol si trigliceride din sange, asa cum afirma, intr-un articol, dr. Walter Mertz, candva un pionier in cercetarea cromului la Departamentul Agriculturii al SUA. Nu e foarte clar cum functioneaza cromul, dar in cadrul experimentelor facute in eprubeta, el se ataseaza usor de insulina, intensificand chiar si de 100 de ori principala misiune a acestui hormon, aceea de a transforma glucoza in dioxid de carbon.
Astfel, cromul va poate salva de la ravagiile unei imbatraniri rapide prin optimizarea activitatii insulinei.
„Toata lumea are nevoie de cel putin 200 micrograme de crom pe zi. El va poate scapa de boli de inima, diabet sau un posibil cancer. / Dr. Richard A. Anderson, Departamentul Agriculturii al SUA.”
DULCII JEFUITORI DE CROM
Daca mancati alimente dulci, aveti nevoie chiar de mai mult crom. Zaharul poate distruge pana si micul aport de crom din alimente. Astfel incat organismul se confrunta cu un rau dublu - nivelul ridicat de zahar si mai putin crom - care afecteaza insulina si zaharul din sange, accelerand imbatranirea. Atat zaharul tos cat si siropul cu un continut ridicat de fructoza din porumb (din bauturile racoritoare sau alte alimente preparate), dar mai ales luate impreuna, elimina cromul din organism, inrautatind deficientele aflate la limita. Ingerarea a o treime din calorii sub forma de zahar determina de trei ori mai multa pierdere de crom decat mancand 10% din calorii sub aceeasi forma.
BOMBA ASCUNSA CU ACTIUNE INTARZIATA A IMBATRANIRII
Cel mai alarmant este faptul ca efectele negative ale deficientei de crom sunt interpretate in general in mod gresit drept o "imbatranire normala". Declinul este treptat si subtil. "De obicei, e nevoie de ani de zile pentru ca semnele deficientei de crom sa isi faca aparitia", spune dr. Richard Anderson. "Pur si simplu, nivelul cromului se reduce treptat, iar dupa mai multe decenii colesterolul creste, insulina creste, HDL scade, glucoza creste - si dati de necaz. Cei mai multi oameni cred ca lucrul acesta se intampla ca urmare a imbatranirii. In realitate, el se petrece din cauza unui regim alimentar cu prea putin crom si prea mult zahar. Iar acestea pot fi prevenite."
Luati crom pentru a va asigura impotriva serioaselor pericole ascunse ale excesului de insulina si de zahar din sange, care, altfel, se accentueaza odata cu varsta, distrugandu-va sanatatea si scurtandu-va viata. Cromul ajuta la normalizarea nivelului de zahar si de insulina din sange mai inainte ca acestea sa provoace un rau ireparabil. Cromul nu reprezinta o solutie rapida pentru toata lumea, insa este o polita de asigurare ieftina impotriva imbatranirii, practic, pentru noi toti.
CUM POATE LUPTA CROMUL IMPOTRIVA IMBATRANIRII
Controleaza pericolul reprezentat de insulina: Cromul creste puterea insulinei de a prelucra zaharul, astfel incat aveti nevoie de mai putina pentru acest proces, iar nivelul ei din sange scade. Daca nivelul cromului e mic, e nevoie de zece ori mai multa insulina pentru a prelucra zaharul, spune dr. Anderson. Cu o cantitate adecvata de crom, prin sange circula mult mai putina insulina, care sa atace peretii arterelor, grabind aparitia aterosclerozei si instalarea diabetului specific varstei adulte (de tip II). Reactivand insulina, cromul dezamorseaza o parte din pericolul "rezistentei la insulina" care apare odata cu inaintarea in varsta. Cromul poate chiar ameliora rezistenta la insulina in cazul diabeticilor, asa cum arata mai multe cercetari. Potrivit unui studiu facut in Israel, 200 micrograme de picolinat de crom luate zilnic au ameliorat in zece zile rezistenta la insulina in cazul a 62% dintre femeile cu diabet de tip II si 50% dintre barbatii cu aceeasi afectiune.
„Daca li se administreaza suplimentele de crom unor persoane cu un nivel usor ridicat al zaharului in sange, se va observa scaderea acestuia in 80 pana la 90% dintre cazuri. Dr. Richard A. Anderson, Departamentul Agriculturii al SUA”
Normalizeaza nivelul zaharului din sange: Excesul de zahar din sange incurajeaza diabetul si toata distrugerea care decurge de aici. Studiile arata ca, daca aveti un nivel ridicat de zahar in sange, suplimentele de crom il vor cobori. In mod uimitor, un nivel scazut de zahar in sange va creste prezenta cromului. Acesta are un efect "adaptogen", spune dr. Anderson, adica normalizeaza nivelul de zahar din sange, indiferent de felul dezechilibrului. Acest lucru rezulta probabil din capacitatea cromului de a normaliza insulina, mai afirma el. Intr-un studiu dublu orb intreprins asupra a 11 diabetici, cromul a determinat scaderea rapida, cu 24%, a zaharului din sange in opt cazuri, presupunandu-se ca acestea prezentau o deficienta de crom.
Daca nivelul zaharului din sange este normal, cromul nu va avea niciun efect asupra lui.
Scade colesterolul din sange: Studiile intreprinse de-a lungul unui deceniu arata ca un efect al cromului este scaderea colesterolului daunator LDL si cresterea celui benefic, HDL. Un studiu recent a descoperit ca administrarea a 200 de micrograme de crom in cazul a 23 de barbati a crescut nivelurile de HDL, necesar curatarii arterelor, cu 11%. Nivelurile de insulina din sange au scazut si ele in cazul celor care le aveau crescute. Un alt studiu, cu o durata de opt saptamani, intreprins la Universitatea Auburn din Alabama, a descperit ca in cazul barbatilor cu un nivel scazut de colesterol, carora li s-a administrat crom asociat cu niacina (marca ChromeMate) au prezentat o scadere de 14% a colesterolului total. Cromul - 250 de micrograme pe zi - a ridicat nivelul HDL cu aproximativ 20% in cazul pacientilor in varsta suferind de boli de inima, asa cum au descoperit cercetatorii israelieni.
Sustine functionarea sistemului imunitar: Facand insulina mai eficienta, cromul imbunatateste functionarea sistemului imunitar. Insulina ajuta in mod direct numeroase functii imunitare, cum ar fi stimularea interferonului si a limfocitelor T - globule albe care distrug agentii patogeni.
Previne bolile de inima: Cu trei decenii in urma, cercetatorii au observat ca persoanele care mureau din cauza unor boli de inima aveau in aorta concentratii extrem de scazute de crom. In studii mai recente, cercetatorii au descoperit ca pacientii cu boli de inima aveau un nivel de crom in sange cu 40% mai scazut decat al persoanelor sanatoase. Mai mult decat atat, animalele lipsite de crom sufera o extindere a placilor de aterom din artere. Injectarea lor cu crom a determinat micsorarea acestor placi in aorte, facand reversibila ateroscleroza. Multi experti insista asupra faptului ca tulburarile legate de insulina si zaharul din sange, corectate partial de crom, contribuie la bolile de inima mai mult decat nivelul crescut de colesterol din sange.
Sprijina hormonul antiimbatranire: Cromul mai poate frana instalarea semnelor batranetii prin cresteri ale celui mai important hormon antiimbatranire, DHEA (dehidroepiandrosteronul). Nivelurile ridicate de insulina influenteaza producerea de DHEA, inhiband o enzima care transforma un produs chimic in DHEA. Suplimentele cu picolinat de crom ajuta la producerea de DHEA. In cazul unui test facut de dr. Evans asupra unor femei aflate in postmenopauza, nivelurile de DHEA au scazut cu circa 10%, dupa ce au incetat sa ia 200 micrograme de crom zilnic timp de patru pana la sase luni.
DHEA este un hormon care se diminueaza in mod dramatic, pe masura ce imbatraniti, odata cu declinul eficientei insulinei. La 75 de ani aveti doar 10% din nivelul DHEA de la 25, asa cum afirma un proeminent cercetator francez, Etienne-Emile Baulieu, de la College de France. In cadrul testelor facute, el administreaza persoanelor in varsta doze mici de DHEA sintetic, in calitate de agent antiimbatranire. Probele arata ca DHEA poate ameliora functionarea creierului, pierderea memoriei, imunitatea, oboseala musculara, fragilitatea oaselor si, probabil, poate stopa cancerul.
Dar hrana? Nu va bazati pe alimente pentru obtinerea cromuui necesar luptei impotriva imbatranirii; nu reprezinta o sursa de incredere. Oamenii de stiinta din Departamentul Agriculturii al SUA au proiectat recent au proiectat cele mai bune regimuri alimentare; totusi, cel mai ridicat nivel de crom din aceste "super diete" este de doar 24 de micrograme la 1000 de calorii. Alimentele bogate in crom sunt drojdia de bere, broccoli, orzul, ficatul, coada de homar, crevete, cerealele integrale, ciupercile si anumite marci de bere, ca urmare a contaminarii din timpul prelucrarii. Cu toate acestea, cea mai mare parte a cromului din alimente nu este bine absorbita.
CAPACITATEA CROMULUI DE A OPRI IMBATRANIREA
Suplimentele de crom pot ajuta la:
Scadearea nivelului insulinei.
Scaderea trigliceridelor.
Cresterea colesterolului benefic HDL.
Descurajarea obturarii arterelor si a bolilor de inima.
Scaderea colesterolului daunator.
Normalizarea nivelului de zahar din sange.
Reducerea riscului instalarii diabetului.
Impiedicarea evolutiei cancerului.
Sprijinirea functionarii imunitatii.
Cresterea energiei.
Cresterea masei corporale lipsite de grasime.
Intensificarea producerii hormonului antiimbatranire DHEA.
Marirea duratei de viata.
Ce tip de supliment? Alegeti formele organice "biologic active", de crom. Acestea includ si popularul picolinat de crom - un supliment special de tip organic, perfectionat in cadrul Departamentului Agriculturii al SUA. Se crede ca este rapid absorbit si utilizat de organism si a fost testat pe larg si cu succes atat pe animale, cat si pe oameni. De asemenea, este bun si cromul asociat cu niacina, cum ar fi ChromeMate sau Solgar GTF. Clorura de crom, existenta adesea in pastilele de multivitamine si minerale, este mai putin eficienta. Este anorganica, ceea ce inseamna ca organismul trebuie s-o transforme intr-un tip activ ca sa aiba efect; la anumite persoane, acest lucru nu functioneaza prea bine. Dar orice forma de crom e mai buna decat nimic, spun autoritatile in domeniu.
Cat? Pentru prevenirea bolilor cronice care apar odata cu varsta, adolescentii sanatosi si adultii au nevoie de 200 micrograme de crom pe zi. Expertul dr. Evans recomanda 400 de micrograme pentru barbati. Daca aveti diabet sau incercati sa scadeti colesterolul si trigliceridele din sange, aveti nevoie de mai mult - intre 400 si 1000 de micrograme zilnic, spun autoritatile in domeniu.
Daca gasiti 200 micrograme de crom de tipul potrivit, cum ar fi picolinatul de crom, intr-o pastila de multivitamine, nu mai stati pe ganduri. Insa asemenea pastile rareori contin tipul potrivit de crom organic. De obicei, trebuie sa luati un supliment separat de crom de 200 de micrograme.
Cine ar trebui sa ia crom? Daca toata lumea ar lua crom incepand din adolescenta - macar inainte de 20 de ani - o mare parte din imbatranirea prematura ar putea fi prevenita, aceasta fiind asociata cu bolile de inima si diabetul la varsta mijlocie sau la batranete, spune omul de stiinta dr. Richard Anderson. Nivelul de crom scade cu fiecare deceniu de viata. Cu toate acestea, nu e niciodata prea tarziu. La orice varsta, puteti parasi calea care duce la boli de inima si diabet luand crom.
Atentionare: Daca aveti diabet, luati suplimente de crom doar sub supravegherea medicului, deoarece acest mineral poate modifica necesitatile de insulina.
Cat de repede actioneaza? Imbunatatirea nivelului insulinei si al zaharului din sange este rapida - intre cateva zile si cateva saptamani. Dureaza intre cateva saptamani si circa doua luni - depinde de doza - pentru a vedea o imbunatatire a nivelului de colesterol si trigliceride din sange, spune dr. Anderson.
Poate fi testata deficienta de crom? In prezent, nu exista nicio analiza de incredere pentru deficienta de crom.
Cat inseamna prea mult? Toxicitatea cromului este foarte redusa. Dr. Anderson spune ca se poate lua doza recomandata de 200 de mg inmultita cu 300, fara sa "apara neajunsuri". Insa, de vreme ce cromul e depozitat in ficat si rinichi, iar supradozele nu sunt de obicei necesare, majoritatea oamenilor nu are rost sa depaseasca 200 de mg zilnic, continute in suplimente, ca o protectie generala contra imbatranirii.