CUM SA NE MENTINEM TINERI
DE CE NU PUTEM TRAI VESNIC?
Nu putem scapa de imbatranire pentru ca planul naturii ne-a intiparit-o in gene, spun unii, pentru ca naturii ii pasa prea putin de noi dupa varsta de 40 sau 50 de ani, atunci cand ne-am indeplinit datoria de reproducere, asigurand rezerve de gene proaspete pentru evolutie. Devine tot mai greu, odata cu trecerea timpului, sa respingem radicalii liberi care ne rapesc tineretea.
In ordinea naturala, universala, a lucrurilor, pe masura ce inaintam in varsta, doua lucruri critice se petrec la nivel biologic si ne grabesc imbatranirea. Rata cresterii reactiilor de deterioare a celulelor de catre radicalii liberi se accelereaza in mod dramatic. Mai rau decat atat, capacitatea innascuta de anihilare si reparare a stricaciunilor produse de radicalii liberi - sistemele de detoxifiere- isi pierde din aplomb pe masura ce imbatraniti. Asta inseamna ca odata cu inaintarea in varsta, se acumuleaza deteriorari mai mari in celule, iar procesul de imbatranire ia viteza.
Astfel, imbatranirea va pune in invitabila pozitie de a trebui sa ridicati un zid de aparare si mai inalt impotriva radicalilor liberi, in incercarea zadarnica de a invinge ceva ce nu poate fi invins. In cele din urma, desigur, cu totii pierdem batalia intr-un fel sau altul. Care anume boala va raneste cel mai profund, si in cele din urma, mortal depinde in mare masura de zarurile aruncate de zestrea genetica si de vulnerabilitatile individuale.
E aproape o chestiune de sansa cum anume se termina viata. Daca un organism nu moare, de exemplu, de cancer, va muri de o alta boala cu evolutie rapida, cum ar fi una a sistemului cardiovascular.
Imbatranirea este o boala. Durata de viata reflecta pur si simplu nivelul deteriorarii oxidante produse de radicalii liberi, care se acumuleaza in celule. In momentul in care deteriorarea a atins un anume grad, celulele nu mai pot supravietui normal si se dau batute.
CUM SA OPRIM DISTRUGEREA CELULELOR
In mod evident, de vreme ce antioxidantii pot bloca, intrerupe sau repara raidurile nebunesti ale radicalilor liberi care conduc la imbatrinire, ni s-ar parea firesc sa avem cat mai multi in celule noastre. Cu cat sunt prezenti mai multi pentru a proteja membranele fragile ale celulelor, proteinele si ADN-ul genetic, in limitele toxicitatii, cu atat mai putini radicali liberi pot sa loveasca si sa-si impuna deterioarea. Si cu cat stricaciunea facuta este mai redusa, cu atat sunt mai putin probabile semnele care anunta imbatranirea si prabusirea definitiva a organismului. Ceea ce ne trebuie este un echilibru delicat - suficienti antioxidanti, care sa tina sub control sever radicalii liberi, astfel incat sa nu poata napadi corpul, devastandu-l.
Atunci cand aveti in organismul dumneavoastra mult mai multi radicali liberi decat antioxidanti, apar problemele si suferiti de ceea ce oamenii de stiinta numesc supraincarcare cu oxidanti - un alt cuvant pentru radicalii liberi- sau stres. Acest dezechilibru se instaleaza in celule pregatind terenul pentru acumularea stricaciunii, care, in cele din urma, devine atat de severa, incat o resimtim sub forma simptomelor unei boli sau alteia si a batranetii.
In mare masura, imbatranirea poate fi catalogata ca o deficienta globala de antioxidanti, pe fondul unui mediu, atat intern, cat si extern, bogat in radicali liberi.
Exista trei modalitati majore de a va reface arsenalul de antioxidanti-antiimbatranire.
Prima metoda evidenta de aparare este sa mancati multi antioxidanti, sa va alimentati fluxul sangvin si, prin el, celulele cu neutralizatori ai radicalilor liberi. In categoria aceasta sunt inclusi cei trei antioxidanti puternici; VITAMINA C, VITAMINA E, BETACAROTEN precum si alti antioxidanti exotici din suplimentele alimentare, plante si alimente, precum usturoiul, broccoli, ceaiul si rosiile.
In al doilea rand puteti evita alimentele usor oxidabile - alterate chimic de oxigenul omniprezent, care determina generarea radicalilor liberi in interiorul celulelor, distrugandu-le. Principalele exemple sunt ulei de porumb sau sofran, margarina si praful de oua care se pune in multe produse alimentare.
O a treia strategie este aceea de a ingera suplimente alimentare, plante medicinale, vitamine si alti constituenti alimentari care stimuleaza indirect enzimele sa revitalizeze sistemele de detoxifiere a organismului ce ucid radicalii liberi. De notat este aportul dat de broccoli, care contine sulforafan, un compus chimic care stimuleaza mecanisme ce pulverizeaza anumiti radicali liberi.
Hranindu-va celule cu antioxidanti le furnizati un puternic elixir al tineretii!
Buletin informativ
Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ, astfel sa fiti primii care primesc cele mai noi informatii despre cum putem incetinii imbatranirea: