RADICALII LIBERI PROVOACA IMBATRANIREA

Deloc surprinzator, secretele imbatranirii se afla in biologia moleculara a celulelor individuale. Exista mai multe teorii general admise privind imbatranirea, insa una dintre ele s-a impus ca fiind cea mai convingatoare si mai bine sustinuta de noi dovezi impresionante. Asta nu inseamna ca teoria lamureste in mod necesar toate schimbarile produse de imbatranire, dar multe autoritati in materie cred ca explica o mare parte dinte ele. A fost denumita teoria radicalilor liberi in imbatranire si consta in urmatoarele: imbatranirea apare atunci celulele sunt permanent deteriorate de atacurile continue ale unor particule chimice numite radicali liberi. Pur si simplu, deteriorarea celulara se acumuleaza de-a lungul anilor, pana cand totalitatea distrugerilor ajunge intr-un punct de unde nu mai exista intoarcere-bolile multiple de la sfarsitul vietii si in cele din urma moartea. Prin urmare, aceasta-lupta permanenta dar zadarnica a celulelor individuale de a ramane in viata si de a functiona normal in fata dezintegrarii chimice-este originea imbatranirii si a tuturor consecintelor ei.

 

- Cunoasterea ne sta la indemana acum! Puteti incetinii procesul imbatranirii si consecintele lui intr-o anumita masura-indiferent cat de batrani sau tineri sunteti.
- Ganditi-va la batranete si la bolile legate de ea ca la o "boala cauzata de deficiente" necunoscuta si netratata, avand proportii incredibile. Apoi, tratati-o.
- Un adevar nerecunoscut este acela ca atat de multe modificari determinate de imbatranire sunt fara rost si reversibile!
- Credem ca un agent patogen este o bacterie sau un virus care ne distruge sanatatea. Dar cel mai mare agent patogen este TIMPUL.
 
IMBATRANIREA - SINGURA BOALA DE CARE AR TREBUI SA NE TEMEM
 
Teoria radicalilor liberi este atat de cuprinzatoare, incat include practic orice boala care apare pe masura inaintarii in varsta. Prin urmare, asta face ca imbatranirea sa fie principala si singura boala de care ar trebui sa ne temem cei mai multi dintre noi. Am extins durata vietii cat s-a putut de mult, fara a ataca imbatranirea la originea ei. Ne aflam in punctul in care riscul major de a muri pentru orice persoana trecuta de 28 ani este imbatranirea!
Bolile degenerative cum ar fi cancerul, bolile de inima, artrita, boala Lou Gehring sau Alzheimer nu sunt entitati separate si deosebite intre ele. Sunt mai curand forme diferite de expresie, influentate de zestrea genetica si de mediu, ale procesului de imbatranire cauzat de radicalii liberi, proces care isi arata astfel defectele. Aproximativ 80-90% din bolile degenerative implica activitatea radicalilor liberi.  Perceperea lor separata este ca si cum am lua aspirina pentru scaderea febrei provocate de o infectie, in locul administrarii unui antibiotic care sa omoare bacteria. E lipsit de sens. Pe scurt, practic, toate suferintele noastre reprezinta de fapt o imbatranire accelerata. A incetini imbatranirea inseamna a elimina sau a amana problemele.
 
IN AER PLUTESTE PERICOLUL
 
Pana la urma totul tine de oxigen. In mod ironic, ceea ce ne da viata, in cele din urma ne-o si ia. Forta de viata se afla in minusculele fabrici celulare de energie, numite mitocondrii, care ard aproape tot oxigenul pe care-l inspiram. Dar respiratia are un pret. Combustia oxigenului, care ne tine in viata si activi, da nastere si unor derivati cunoscuti sub numele de radicali liberi ai oxigenului. Pe de o parte, ne garanteaza supravietuirea. De exemplu, atunci cand corpul se mobilizeaza sa lupte impotriva agentilor infectiosi, el genereaza o explozie de radicali liberi pentru a distruge invadatorii intr-un mod foarte eficient. Pe de alta parte, radicalii liberi, inclusiv superoxizii omniprezenti creati de respiratie, scapa de sub control si navigheaza prin tot corpul, atacand celulele , rancezindu-le grasimile, oxidandu-le proteinele, perforandu-le membranele si viciindu-le codul genetic, pana cand celulele devin disfunctionale si uneori, renunta si mor. Acesti radicali de temut, inglobati vietii atat ca protectori cat si ca razbunatori, sunt puternicii agenti ai imbatranirii.
Suplimentar ne grabim sfarsitul primind in organismul nostru si alti radicali liberi, care isi au originea in afara lui. Fumatul umple corpul de radicali liberi. Tot asa fac si substantele poluante din mediul inconjurator. La fel se intampla atunci cand stam in soare si suntem expusi radiatiilor. Pe scurt, suntem bombardati tot timpul, dinauntru si din afara, de catre acesti radicali liberi care conserva viata si o distrug simultan. N-am putea supravietui fara ei, dar atunci cand ii apuca nebunia si isi desfasoara fortele, ne imbatranesc inainte de vreme si ne ucid prea curand. 
Din punct de vedere chimic, radicalii liberi sunt pur si simplu niste molecule carora le lipseste un electron si care incearca cu disperare sa smulga unul din orice alta molecula. Astfel devin niste teroristi moleculari. Vestea buna este ca acestia pot fi neutralizati de antioxidanti, compusi care cedeaza unul din electronii lor, aducand astfel radicalii liberi la normal si stopandu-le actiunea de mutilare celulara. 
 
Curcuma sau turmericul este folosit inca din cele mai vechi timpuri in medicina ayurvedica in principal datorita a doua efecte extraordinare pe care curcuminul (polifenol din compozitia curcuma in procent de 3-5%) le are asupra organismului uman – este cel mai puternic antiinflamator natural si unul dintre cei mai puternici antioxidanti de pe planeta.

Ca urmare a acestor proprietati, curcuminul actioneaza cu succes in prevenirea si tratarea majoritatii afectiunilor cu care se lupta omul in zilele noastre – reumatism articular, afectiuni artritice, afectiuni cardiovasculare, afectiuni tumorale inclusiv cancer, afectiuni hepatice, pulmonare, renale, afectiuni ale pielii, Alzheimer, Parkinson, afectiuni digestive. Are efect antialergic, antifungic, antiviral, antibacterian si multe altele colaterale. 

Mai multe detalii despre curcumin gasiti pe pagina www.curcumin95.ro

 

 

 

Buletin informativ

Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ, astfel sa fiti primii care primesc cele mai noi informatii despre cum putem incetinii imbatranirea: