TURMERIC (CURCUMIN) NR 1 IN LUPTA IMPOTRIVA CANCERULUI
Curcuma sau turmericul este folosit inca din cele mai vechi timpuri in medicina ayurvedica in principal datorita a doua efecte extraordinare pe care curcuminul (polifenol din compozitia curcuma) le are asupra organismului uman – antiinflamator si antioxidant.
1.Curcuminul este cel mai puternic antiinflamator natural. Peste 2000 de studii au aratat ca are fecte comparabile cu substanțe medicamentoase puternice ( de ex. Ibuprofen, hidrocortizon, fenilbutazonă), dar fără efectele negative ale acestora asupra organismului uman.
Procesul inflamator de termen scurt (de la cateva ore la cateva zile) – inflamatia acuta - este foarte important pentru organismul uman, el ajuta corpul sa lupte cu agentii patogeni, iar fara procesele inflamatorii am fi doborati de acestia.
Pe termen lung insa, cand inflamatiile devin cronice, se devolta la nivel celular, procese care afecteaza tesuturile. Aceste inflamatii cronice joaca din nefericire un rol major in majoritatea bolilor vremurilor noastre – boli de inima, cancer, Alzheimer si alte stari degenerative ale organismului uman. Ca urmare orice substanta care poate ajuta corpul sa lupte cu aceste inflamatii poate fi luata in considerare ca fiind factor important in tratarea si prevenirea acestor boli.
Efectul antiinflamator al curcuminului este dat de capacitatea acestui polifenol de a inhiba activitatea unor enzime care joaca un rol important in producerea si mentinerea inflamatiei la nivel cronic.
2. Datorita existentei curcuminului in compozitia sa, turmericul(curcuma) este unul dintre cele mai antioxidante substante de pe planeta.
In scala ORAC praful de curcuma/turmeric este pe locul 6 si are o valoare de 159.277 unitati /100g. Pentru a intelege cel mai bine ce inseamna aceste valori trebuie sa stiti ca valorea ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi ai oxigenului) indica capacitatea de absortie a radicalilor liberi a unui aliment prin masurarea concentratiei de antioxidanti.
Pentru o sanatate deplina, specialistii recomanda un consum zilnic de alimente cu o valoare totala de 5.000 unitati ORAC / zi, dar in caz de afectiuni valoarea ar trebui sa ajunga la 30.000-50.000 unitati ORAC / zi.