VITAMINA C, CEA MAI BUNA VITAMINA PENTRU LONGEVITATE

De ce aveti nevoie de vitamina C? 

Pentru Longevitate

Daca vreti sa traiti mai mult, mancati mai multe fructe si legume si luati pastile de vitamina C incepand chiar de acum! „Un barbat de 35 de ani care mananca alimente bogate in vitamina C si ia si suplimente de vitamina C isi va reduce cu doua treimi posibilitatea de a muri din cauza unei boli de inima si va trai cu 6,3 ani mai mult”, anticipeaza dr. James Enstrom, cercetator la UCLA. „Am putea adauga vietii noastre 12 pana la 18 ani luand intre 3200 si 12000 mg de vitamina C pe zi”, afirma dr. Linus Pauling.

Castigator de doua ori al Premiului Nobel, omul de stiinta dr. Linus Pauling a murit de cancer in 1994, la varsta de 93 de ani. Insa el credea cu tarie ca si-a amanat sfarsitul cu cel putin 20 de ani luand vitamine timp de jumatate de secol, in special doze neobisnuit de mari de vitamina C, care, insista el cu inflacarare, poate ajuta la infrangerea bolilor si prelungirea vietii. Dovezile in continua crestere sugereaza ca avea dreptate. Noile studii, intreprinse de bastioanele medicinei de varf, indica astazi ca pana si doze scazute de vitamina C pot mari durata de viata.

„Avem acum dovada solida ca vitamina C poate adauga ani duratei vietii”, spune Morton A Klein, care, impreuna cu dr. James E. Enstrom de la UCLA, a analizat datele guvernamentale referitoare la regimul alimentar al 11000 de americani. Intr-adevar, au descoperit ca administrarea zilnica a 300 mg de vitamina C (circa jumatate in suplimente) a adaugat 6 ani la viata unui barbat si 2 ani la viata unei femei. „Numai decesele cauzate de boli cardiovasculare au scazut cu 40% in cazul barbatilor care au luat vitamina C”, declara Klein. Remarcabilele beneficii legate de prelungirea vietii aduse de vitamina C depasesc cu mult efectele la care va puteti astepta in urma scaderii colesterolului si a altor grasimi, argumenteaza dr. Enstrom. Mai mult decat atat, cei care au luat vitamina C au trait mai mult, in ciuda faptului ca fumau, erau supraponderali, le lipsea exercitiul fizic sau aveau un regim alimentar necorespunzator.

La fel ca in cazul marii majoritati a americanilor, si dumneavoastra puteti avea o nebanuita si invizibila deficienta de vitamina C, care va priveaza inutil de tinerete, sanatate optima si longevitate. Dr. Emanuel Cheraskin, profesor emerit de medicina la Universitatea din Alabama si cercetator in domeniul vitaminei C, spune: „Practic, nimeni nu dispune de suficienta vitamina C.”

DATE ALARMANTE

·    O patrime dintre americani nu iau nici macar nivelul minim de 60 mg de vitamina C, necesar celulelor pentru desfasurarea functiilor biologice de baza.

·    Doar 90% dintre americani mananca zilnic fructe si legume (intre 200 si 300 mg de vitamina C), asa cum sfatuieste Institutul National al Cancerului.

·    Potrivit unui studiu, aproximativ 20% dintre oamenii in varsta sanatosi si 68% dintre pacientii in varsta nespitalizati aveau deficit de vitamina C in globulele albe.

CUM POATE LUPTA VITAMINA C IMPOTRIVA IMBATRANIRII

Imunizeaza impotriva cancerului: Circa 120 de studii indica in mod elocvent ca vitamina C este un fel de vaccin impotriva cancerului. Fara putinta de tagada, la oamenii care iau cat mai multa vitamina C probabilitatea de imbolnavire se reduce la jumatate fata de cei care sunt zgarciti cand vine vorba de a consuma aceasta vitamina. Ne referim in special la cancerul de stomac, esofag, pancreas, cavitatea bucala si, posibil, cervix, rect sau san, potrivit analizelor intreprinse de dr. Gladys Block, epidemiolog in domeniul cancerului la Universitatea California din Berkeley. Cinci portii zilnice de fructe si legume contin intre 200 si 300 mg de vitamina C – suficient pentru a intarzia aparitia cancerului. Dar, pentru o asigurare suplimentara impotriva cancerului, e nevoie de mai mult. Dr. Block ia 2000 pana la 3000 mg de vitamina C pe zi.

Protejeaza arterele: Vitamina C ofera o protectie ridicata pentru artere. In mod surprinzator, cantitati mici de vitamina C pot mari colesterolul benefic, HDL, care impiedica obturarea arterelor, reduc tipul daunator de colesterol, LDL, care distruge arterele, scad tensiunea arteriala crescuta, intaresc peretii vaselor de sange, fac sangele mai putin vascos si contracareaza modificarile determinate de colesteol ce duc la obturarea arterelor. Persoanele care iau zilnic mai putina vitamina C decat cea continuta de o portocala au avut in medie o tensiune sistolica (numarul mai mare) cu 11mm/Hg mai mare si una diastolica mai mare cu 6 mm/Hg, dupa cum reiese din studiile lui Paul Jacques de la Tufts. Nivelurile colesterolului bun HDL erau cele mai ridicate in cazurile femeilor care luau zilnic o cantitate de vitamina C echivalenta cu cea continuta de 3 portocale, iar in cazul barbatilor, la cei care luau echivalentul a 5 portocale, dupa cum au aratat testele USDA. Cei care au raspuns cel mai bine la acest tratament au fost oamenii in varsta si barbatii. 600 mg de vitamina C pe zi, sau chiar mai mult, au facut sangele mai putin vascos si, deci, mai putin predispus la formarea de cheaguri.

Vitamina C, ca si vitamina E, ajuta in mod deosebit la pastrarea tineretii arterelor, mentinandu-le curate si flexibile prin blocarea transformarii colesterolului LDL din sange intr-unul toxic, care adera la peretii arteriali. In cazul maimutelor, doze moderate de vitamina C, ca si de vitamina E, au incetinit efectiv obturarea arterelor si au ajutat la curatarea celor afectate de un regim alimentar bogat in grasimi.

SECRETELE EXPERTILOR CONTRA IMBATRANIRII

Dr. Linus Pauling (Laureat al Premiului Nobel si un cruciat al Vitaminei C)

Cu putin timp inainte de a muri, la varsta de 93 de ani, Dr. Pauling spunea: ”Trebuie sa imi atribui in mare masura sanatatea de pana acum administrarii de vitamine si minerale.” Desi a murit de cancer, el credea ca vitaminele amanasera instalarea bolii cu aproximativ 20 de ani. Pretindea ca nu mai racise deloc de cand incepuse sa ia doze mari de vitamina C in 1965. Pornise cu o singura pastila de vitamina in 1941. Mai tarziu, lua 18000 mg de vitamina C zilnic.

Dr. Pauling avea convingerea ca am putea trai cu 12 pana la 18 ani in plus daca luam intre 3200 si 12000 mg de vitamina C pe zi – cantitatea continuta de 45 pana la 170 de portocale.

Creste imunitatea: O prima modalitate prin care organismul porneste o lupta impotriva invadatorilor straini, cum ar fi bacteriile infectioase si virusii, este aceea de a concentra armatele de globule albe numite si limfocite. 5000 mg de vitamina C luate zilnic maresc producerea de limfocite, iar 10000 mg o maresc cu inca si mai mult, potrivit cercetatorilor de la Institutul National al Cancerului. Vitamina C are o mare influenta asupra soldatilor celulari ai sistemului imunitar. Dr. Cheraskin spune ca vitamina actioneaza impotriva bacteriilor ca un antibiotic.

Mai mult decat atat, vitamina C sprijina in mod spectaculos functionarea sistemului imunitar prin cresterea nivelurilor antioxidantului glutation din organism, esential pentru buna functionare a sistemului imunitar. Atunci cand persoanele care au facut subiectul unui studiu intreprins de Departamentul Agriculturii al SUA au mancat timp de 9 saptamani mai putin de o treime din dozele recomandate de vitamina C, nivelul de glutation din sange a scazut cu 50%. Chiar si o mica deficienta de vitamina C poate insemna o povara pentru apararea imunitara, au concluzionat cercetatorii. 500 mg de vitamina C pe zi au crescut glutationul din globulele rosii cu 50%.

Da inapoi ceasul biologic: Cercetatorii britanici au aratat ca vitamina C poate face reversibila imbatranirea – prin intinerirea biochimica a globulelor albe in cazul persoanelor in varsta. Intr-un studiu asupra acestora, cu o varsta medie de 75 de ani doar 120 mg de vitamina C pe zi au saltat in numai 2 saptamani, nivelurile globulelor ca la niste persoane tinere cu o medie de 35 de ani. Intr-un alt remarcabil studiu dublu orb, o cantitate zilnica de doar 30 pana la 50 mg de vitamina C pe zi a facut acelasi lucru pentru pacientii in varsta spitalizati. Dar de data asta, leucocitele lor au devenit mai tinere din punct de vedere biochimic decat cele ale subiectilor tineri!

Imbunatateste sperma si reface fertilitatea masculina: Barbatii cu niveluri scazute de vitamina C sunt mai predispusi la insuficienta de sperma, ceea ce poate determina aparitia unor anomalii la nasterea progeniturilor. La un test de referinta efectuat la Universitatea California din Berkeley, deteriorarea materialului genetic din ADN s-a dublat in celulele spermatice ale barbatilor restrictionati la 5 mg de vitamina C pe zi (cantitatea dintr-o lingurita de zeama de lamaie). Atunci cand aceiasi barbati au revenit la un regim zilnic de 60 mg sau de 250 mg de vitamina C, deteriorarea ADN-ului din sperma a scazut in interval de o luna. Asta inseamna ca o portocala pe zi poate vindeca sperma si poate preveni anomaliile aparute la nastere progeniturilor barbatilor care fumeaza. In cazul altor teste de la Universitatea din Texas, fertilitatea a revenit la barbatii care au luat zilnic cel putin 200 mg de vitamina C.

Previne bolile de plamani: Plamanii va functioneaza mai bine atunci cand luati multa vitamina C. Potrivit unui studiu facut asupra a 9000 de adulti de dr. Joel Schwartz de la agentia de protectie a mediului SUA, cei care au mancat zilnic alimente continand 300 mg de vitamina C au fost cu 70% mai putin predispusi la bronsite cronice sau astm decat cei care au luat cam 100 mg. In plus vitamina C ajuta la impiedicarea leucocitelor, adica a globulelror albe, sa se grupeze si sa se lipeasca pe peretii vaselor de sange – o caracteristica a emfizemului si a ateroscrelozei.

Combate imbolnavirea gingiilor: Exista numeroase dovezi care sugereaza ca vitamina C evita atacurile distructive ale radicalilor liberi asupra tesutului gingiei. Un studiu recent, facut in Finlanda, a descoperit ca periodontita – sangerarea gingiei, abcesele profunde si retragerea gingiei - este de trei ori si jumatate mai frecventa in cazul persoanelor cu nivel scazut de vitamina C in sange.

Previne cataracta: Testele canadiene arata ca probabilitatea ca victimele cataractei sa fi luat vitamina C este de 30% fata de cei care nu sunt atinsi de aceasta boala.

„Stramosii nostri din Epoca de Piatra mancau zilnic aproximativ 400 mg de vitamina C prin intermediul verdeturilor si fructelor salbatice. Asta inseamna ca oamenii normali, sanatosi, ar trebui sa manance cel putin tot atat.” Dr. Emanuel Cheraskin, Universitatea din Alabama

„Adultii ar trebui sa ia intre 250 si 1000 mg de suplimente de vitamina C pe zi.” Alianta pentru Cercetarea Imbatranirii, o organizatie non-profit cu sediul in Washington

Cum actioneaza? Vitamina C este un puternic antioxidant, solubil in apa, care atrage si dezamorseaza radicalii liberi din portiunea lichida a tesuturilor. De asemenea, regenereaza vitamina E epuizata si extrem de important glutationul, dand un impuls enzimelor sa caute si sa distruga radicalii liberi. Astfel, pentru o incetinire optima a imbatranirii, este hotaratoare prezenta in celule a unei cantitati suficiente de antioxidanti E si C.

Impreuna, vitaminele E si C reprezinta leii care se lupta in arene diferite, impotriva radicalilor liberi. De vreme ce organismul nu inmagazineaza vitamina C solubila in apa, trebuie sa i-o oferiti cu regularitate, pentru aprovizionarea permanenta a celulelor.

„Vitamina C are multiple si complexe efecte asupra unei varietati de activitati biologice, probabil pe arii mai intinse decat orice alt factor nutritiv. Institutul National al Cancerului, 1990”

Dar hrana? Vitamina C, spre deosebire de vitamina E, se gaseste din belsug in alimente. Asa ca, daca mancati multe fructe si legume bogate in vitamina C (de cel putin 5 ori pe zi), puteti obtine doze indeajuns de mari de vitamina pentru a descuraja instalarea unor boli cronice, cum ar fi cataracta si cancerul. Dar, pentru, siguranta, luati si un supliment de vitamine, insa nu ca pe un substitut al fructelor si legumelor. (Retineti ca fructele si legumele contin si alti antioxidanti esentiali in amanarea imbatranirii.) Alimentele bogate in vitamina C sunt ardeii grasi, cantalupul, ardeiul rosu, papaya, capsunele, varza de Bruxelles, fructele si sucurile citrice, kiwi, broccoli, rosiile si sucul de rosii.

Aveti nevoie de un supliment? Da, ca o asigurare impotriva cerintelor crescute ale imbatranirii.

CAPACITATEA VITAMINEI C DE A OPRI IMBATRANIREA

Iata 15 modalitati prin care vitamina C poate lupta impotriva imbatranirii si poate prelungi viata, potrivit ultimelor cercetari:

Reduce tensiunea arteriala ridicata.

Creste colesterolul benefic de tip HDL.

Reduce colesterolul daunator de tip LDL, precum si Lp(a), o alta lipida periculoasa in sange.

Mareste nivelul celui mai puternic inamic al radicalilor liberi din organism-glutationul.

Inhiba transformarea toxica a colesterolului rau LDL (prin rancezire sau oxidare) si infundarea arterelor.

Curata depozitele de grasime de pe peretii arterelor.

Intareste peretii vaselor de sange si previne perforarea acestora.

Reduce probabilitatea spasmelor vasculare cauzate de infarct.

Imbunatateste functionarea sistemului imunitar.

Reduce sansele de astm, bronsite cronice si alte probleme legate de plamani sau respiratie.

Previne periodontita prin respingerea atacurilor radicalilor liberi asupra tesutului gingiei.

Impiedica deteriorarea oxidativa a ochilor, evitand astfel cataracta si alte boli de ochi legate de batranete.

Protejeaza sperma de deteriorarea provocata de radicalii liberi si care duce la aparitia unor defecte la nou nascuti.

Reface fertilitatea masculina.

Lupta impotriva cancerului pe cel putin cinci cai: contracareaza formarea carcinogenelor; blocheaza deteriorarea ADN-ului de catre radicalii liberi, primul pas spre cancer; impiedica genele si virusii sa treaca la o activitate care prolifereaza cancerul; regleaza imunitatea; incetineste cresterea tumorilor.

Cat? O doza zilnica de 250 pana la 1000 mg este considerata a fi adecvata pentru combaterea obisnuitelor ravagii provocate de imbatranire si bolile legate de ea, desi multi cercetatori iau mai multe mii de mg de vitamina C, in credinta ca dozele crescute atrag dupa sine beneficii suplimentare in lupta impotriva imbatranirii.

Cat inseamna prea mult? Vitamina C e foarte sigura, desi, luand „prea multa”, apare de obicei diareea, iar in cazul anumitor persoane, greata sau arsurile de stomac. O doza de „toleranta instalata” este strict specifica fiecarui individ si de obicei, sunt necesare peste 1000 mg pe zi si chiar mai mult, daca sunteti bolnavi. In opt studii recente, nu au fost raportate efecte adverse serioase in cazul administrarii unei cantitati de pana la 10000 mg timp de mai multi ani. Nu exista nici o dovada ca vitamina C provoaca pietre la rinichi. Si nici ca dozele mari de vitamina C determina „suprasaturarea cu fier” – o acumulare daunatoare de fier in organism - in cazul persoanelor normale, potrivit unei analize de cercetare facuta de dr. Charles E. Butterworth, profesor emerit la Universitatea statului Alabama din Birmingham. Suplimentele de vitamina C pot exacerba toxicitatea fierului in cazul persoanelor cu tulburari genetice in metabolizarea fierului, mai ales intr-o anumita stare numita hemocromatoza. Astfel de persoane trebuie sa consulte un medic inainte de a lua suplimente de vitamina C.

Cat de des? Pentru a mentine celulele intr-o totala alerta antioxidanta cu ajutorul vitaminei C, e de preferat sa luati suplimentul fragmentat, de trei sau patru ori pe zi, in locul unei singure doze mari. Consumand doua pastile de 500 mg deodata, mai ales dimineata, in loc sa le luati treptat, de-a lungul zilei, va amagiti celulele, deoarece o buna parte este eliminata prin urina. Organismul elimina chiar si dozele mari in 12 ore, iar dozele periodice in 16 ore. Singura modalitate de a mentine un anumit nivel de vitamina C in sange este aceea de a lua 500 mg la 12 ore, spune Alfred B. Ordman, profesor de biochimie la Beloit College din Wisconsin.

Dovezile sugereaza ca (luand zilnic cateva grame de vitamina C) viata poate fi prelungita cu ani de zile, dar cu siguranta, se poate adauga si mai multa viata anilor! Dr. Emanuel Cheraskin, Profesor emerit de medicina, Universitatea din Alabama. El ia zilnic 5000 mg.