Zincul intareste sistemul imunitar
PRIVITI CUM ZINCUL INTINERESTE SISTEMUL IMUNITAR
De ce aveti nevoie de zinc pentru a opri imbatranirea
Nu permiteti sistemului imunitar sa dormiteze, lasandu-va prada unei imbatraniri premature, si asta doar pentru ca va lipseste putin zinc. Chiar si deficientele usoare, nedetectabile prin analize de sange, va pun in pericol in mod inutil. Si nu va ganditi ca asta nu vi se poate intampla tocmai dumneavoastra. "Am fost socat atunci cand am descoperit ca propriile mele celule aveau un nivel scazut de zinc", spune un cercetator de varf in domeniu, dr. Ananda Prasad, care ia acum intre 15 si 20 mg de zinc in fiecare zi.
In interiorul gatului, in spatele portiunii superioare a sternului, se gaseste un saculet numit timus - un maestru magician care dirijeaza functionarea sistemului imunitar de-a lungul vietii. Din nefericire, pe masura ce imbatraniti, aceasta glanda, timusul, mare si robust in tinerete (la nastere, e mai mare decat inima), se atrofiaza pierzandu-si fortele. Contractarea lui progresiva incepe imediat dupa pubertate, iar la 60 de ani timusul e doar umbra a ceea ce a fost candva, reflectand declinul rapid al functiilor imunitare. Acest proces este unul dintre cele mai spectaculoase semne ale imbatranirii. La 40 de ani, "nu mai gasesti timusul prin intermediul razelor X", spune dr. William Adler, imunolog la Institutul National pentru Antiimbatranire.
Situatia devine cumplita. Fara un timus activ, ceulele T nu se maturizeaza suficient pentru a identifica invadatorii, asa ca sunteti mai predispusi la infectii. Fara indrumarea celulelor T, celulele B isi pierd insusirea de a produce anticorpi. Realitatea: rata de mortalitate cauzata de gripa este, la 70 de ani, de 35 de ori mai ridicata decat la 10 ani, spune dr. Adler.
Pana foarte curand, expertii au considerat declinul lent al timusului o stare ireversibila, produsa de inaintarea in varsta si raspunzatoare de cea mai mare parte a deteriorarii sistemului imunitar. Ea vine odata cu varsta si ne condamna, catre sfarsitul vietii, la infectii, cancer si boli autoimunitare.
Dar acest lucru nu e deloc adevarat. Experimente interesante demonstreaza astazi ca aceasta saga a imbatranirii, atrofierea timusului, e in mare parte un mit; declinul lui poate fi oprit si reversibil, iar puterile lui din tinerete sunt recuperabile. Poate fi intinerit, chiar si la o varsta inaintata, datorita actiunii competente a unui mineral numit zinc.
DATE ALARMANTE
·Unul din trei americani sanatosi de peste 50 de ani sufera de o deficienta de zinc si rareori banuieste acest lucru.
·Mai mult de 90% dintre americanii in varsta sanatosi nu urmeaza prescriptiile DZR (doza zilnica recomandata) privind zincul.
·Trebuie sa consumati 2400 de calorii zilnic pentru a obtine DZR aferenta zincului.
·Milioane de americani au imunitatea scazuta din cauza unor usoare deficiente de zinc, inutile si reversibile.
CUM LUPTA ZINCUL IMPOTRIVA IMBATRANIRII PRIN INTINERIREA IMUNITATII
Faimoasele experimente pe soareci: In cadrul experientelor de pionierat facute asupra soarecilor batrani, dr. Nicola Fabris, de la Institutul National Italian pentru Imbatranire din Ancona, a descoperit ca doze reduse de zinc, au produs o uimitoare refacere a functiei timusului cu 80%. Odata cu aceasta, a avut loc si o intinerire a functiilor imunitare. Timusul secreta Timulina, un hormon deosebit de important, care stimuleaza producerea de celule T. Alimentat cu zinc, timusul soarecilor batrani a inceput sa produca valuri de timulina si celule T mai active biologic. "Zincul determina revenirea la viata a timusului", spune dr. Fabris. Timusul nu dispare odata cu varsta; pur si simplu pare ca se atrofiaza din cauza inactivitatii, mai spune el. Acoperind lipsa de zinc, putem da inapoi ceasornicul imunitatii, refacand eficienta timusului de altadata. In cazul oamenilor in varsta, asta insemana recuperarea unui sistem imunitar caracteristic varstei de 40 de ani, insista el.
ZINCUL SE EVAPORA LA VARSTA MIJLOCIE
Sunteti predispusi la o deficienta de zinc daca:
Nu mancati cel putin 2400 de calorii pe zi.
Sunteti vegetarieni. Zincul se gaseste in special in carne, scoici si carne de pasare.
Ati redus cantitatea de carne din alimentatie.
Mancati multe fibre. Acestea impiedica absorbtia zincului.
Urmati un regim de reducere a grasimilor si a caloriilor.
Aveti peste 50 de ani. Capacitatea de absorbtie a zincului se micsoreaza.
O tragedie inutila: Absolut adevarat, e de acord dr. Ananda S. Prasad, profesor la Scoala de Medicina a Universitatii de Stat Wayne si o autoritate in domeniul zincului. In realitate, el vede incapacitatea de a recunoaste fortele zincului in lupta impotriva imbatranirii ca pe o tragedie umana inutila si de proportii uriase, mereu crescande. Cercetarile dr. Prasad dezvaluie faptul ca unul din trei americani cu stari de sanatate similare, de peste 50 de ani, are o usoara deficienta de zinc, nedetectabila prin analizele de sange obisnuite. Astfel, mai mult de 20 de milioane de americani prezinta un risc ridicat, neconstientizat, de infectii si boli degenerative cauzate de imbatranire. E o stare pe care dr. Prasad o numeste "infricosatoare", mai ales pentru ca se instaleaza atat de usor.
Revigorarea functiilor imunitare: In mod uimitor, dr. Prasad a mai demonstrat si faptul ca o cantitate infima de zinc, luata zilnic, poate preveni o multime de cheltuieli legate de ingrijirea sanatatii si multa suferinta. Subiectii cu deficiente usoare de zinc, intre 50 si 80 de ani, care au luat 30 mg de gluconat de zinc in fiecare zi, timp de sase luni, au vazut cum functiile propriei imunitati au revenit la viata in mod spectaculos. Productia si activitatea timulinei, hormonul vital pentru t 1 a timusului, o substanta extrem de importanta in sustinerea producerii de celule T, aproape s-a dublat. Exista dovezi care afirma ca deteriorarea imunitatii cauzata de slabirea timusului nu e rezultatul imbatranirii, ci al unei deficiente de zinc care poate fi reversibila.
"Sunt incredintat ca zincul este un agent antiimbatranire. Dr. Nicola Fabris, Institutul National Italian al Imbatranirii, o autoritate in domeniul zincului"
Nu e niciodata prea tarziu pentru a prelungi durata vietii: Cercetatorii francezi au descoperit recent ca pana si sistemul imunitar al celor foarte in varsta poate fi salvat. Au administrat unui grup de persoane internate intr-un azil, cu varste cuprinse intre 73 si 106 ani, 20 mg de zinc pe zi. Activitatea timulinei a crescut cu 50% in circa doua luni. La inceput, aproape toti subiectii aveau o deficienta de zinc. Nu au existat efecte secundare. Cercetatorii au fost surprinsi sa observe si o crestere substantiala a nivelului de albumina din sange, o proteina foarte deficitara in cazul persoanelor in varsta. Albumina este un indicator biologic al longevitatii - cei cu niveluri ridicate traiesc mai mult. Astfel, in mod indirect, zincul mareste durata de viata.
El mai poate stimula producerea de interferon-gamma, o substanta esentiala pentru functionarea corecta a sistemului imunitar. Productia de interferon scade in cazul oamenilor si soarecilor batrani. Dr. Fabris si colaboratorii lui au refacut-o complet in celulele soarecilor prin administrarea de zinc.
SECRETELE EXPERTILOR CONTRA IMBATRANIRII
Dr. William A. Pryor, Director al Institutului de Biodinamica, Universitatea de Stat din Louisiana Dr. Pryor a studiat radicalii liberi si antioxidantii timp de aproape 30 de ani si este astazi o autoritate de prima marime in acest domeniu. Iata ce ia zilnic dr. Pryor pentru a impiedica raul facut de radicalii liberi si instalarea imbatranirii:
Vitamina E (sub forma naturala) - 400 UI. Vitamina C - 500 mg. Beta caroten - 15 mg. O tableta de multivitamine si minerale cu zinc si seleniu.
"Imi mai place si coenzima Q-10, din care iau uneori. Am luat suplimente de vitamine timp de aproape 20 de ani si imi pare rau ca nu m-am hranit mai bine si nu am inceput sa iau vitamine de la varsta de 10 ani."
Lupta impotriva radicalilor liberi: Zincul asigura o protectie generala impotriva imbatranirii, functionand ca un antioxidant. Daca va lipseste zincul, radicalii liberi va invadeaza organismul, ataca celulele si conduc la un colaps general si la imbatranire. Studiile au descoperit ca animalele cu deficiente de zinc prezinta o crestere cu 15-20% a radicalilor liberi fata de cele cu un nivel normal al zincului. Exista dovezi ca o lipsa de zinc permite o activitate excesiva a radicalilor liberi responsabili de degenerarea retinei (pierderea vederii), infertilitate, cancer si boli degenerative ale creierului.
Cat? O doza zilnica de 15 pana la 30 mg de zinc e de obicei suficienta pentru conservarea functiilor imunitare sau poate elimina deficientele, revitalizand timusul si refacand activitatea imunitara din tinerete. S-ar putea sa anumite persoane trecute de 75 de ani sa aiba nevoie de 50 mg zilnic, sau chiar mai mult, pentru restabilirea functionarii timusului, spune dr. Fabris. Asemenea doze mari, mai ales in cazul batranilor, nu trebuie luate fara o atenta supraveghere medicala, deoarece pot slabi imunitatea.
Ce tip de zinc? Este preferabil gluconatul de zinc, afirma dr. Prasad, pentru ca irita mai putin tractul digestiv decat obisnuitul sulfat de zinc din suplimente. De asemenea, sulfatul de zinc si oxidul de zinc sunt mai putin absorbite si utilizate de organism. Mai bine absorbite sunt formele chelate - citratul de zinc, gluconatul de zinc si, cel mai nou, monometionina de zinc. Uneori, exista suficient zinc intr-o pastila de multivitamine si minerale pentru oprirea imbatranirii. Anumite tablete contin 15 mg de zinc. Dar verificati pentru a fi siguri ca e vorba de o forma usor de absorbit, cum ar fi gluconatul sau citratul de zinc.
Dar hrana? E greu de obtinut suficient zinc printr-un regim alimentar, mai ales pentru vegetarieni si cei care au redus consumul de carne. Cele mai bogate in zinc sunt scoicile, in special midiile si stridiile, cea mai importanta sursa cunoscuta. (Fierbeti-le intotdeauna sau mancati stridii conservate.) Carnea slaba este si ea bogata in zinc. Cerealele, nucile si semintele au un continut relativ ridicat de zinc, dar inglobeaza si agentii care reduc absorbtia acestuia.
Cat inseamna prea mult? Unii experti se tem ca dozele mari de zinc interfereaza cu alti agenti nutritivi si pot slabi imunitatea. De vreme ce sunt de ajuns 15-30 mg zilnic pentru corectarea deficientelor si cresterea imunitatii, nu are niciun rost sa luati doze mai mari. In orice caz, nu luati mai mult de 50 mg pe zi decat la sfatul medicului. La o asemenea cantitate, sau mai putin, "nu am observat efecte adverse", spune dr. Prasad.
Cum puteti sa va dati seama ca aveti o deficienta de zinc? Nu va puteti baza pe o simpla analiza de sange pentru a detecta o deficienta de zinc. E nevoie de o determinare a cantitatii de zinc din globulele albe, care inseamna un test usor de facut in cabinetul medicului, spune dr. Prasad. Dar, daca va aflati la varsta mijlocie, probabilitatea de a avea cel putin o deficienta usoara de zinc este mare si, drept rezultat, imbatraniti prea repede. Din moment ce doze moderate de zinc corecteaza de obicei deficienta si sunt inofensive, e bine sa le luam preventiv, pe masura ce inaintam in varsta.