GLUTATION LUPTA IMPOTRIVA IMBATRANIRII
CUM POATE LUPTA GLUTATIONUL IMPOTRIVA IMBATRANIRII
Intinereste imunitatea: O scadere a nivelului de glutation din sange, pe masura ce inaintam in varsta, permite cresterea peste masura a activitatii radicalilor liberi, determinand o decadere treptata a functionarii sistemului imunitar. Totusi, alimentandu-ne cu glutation, putem stopa si remedia aceasta "inevitabilitate". Atunci cand dr. Simin Meydani de la Tufts a adaugat glutation in celulele albe ale persoanelor in varsta, activitatea imunitara si-a revenit, aproape la acelasi nivel cu al unor oameni mult mai tineri. In mod special, glutationul creste capacitatea celulelor de a se divide, dandu-le posibilitatea de a face fata unor atacuri puternice ale invadatorilor.
Cat de devastatoare poate sa fie lipsa glutationului pentru celule o demonstreaza in mod spectaculos experimentele facute la Scoala de Medicina a Universitatii Stanford. Lipsite de 25% din nivelul normal de glutation, celulele T (razboinicii sistemului imunitar) ale unor alte persoane sanatoase au fost atat de afectate, incat nu au mai reactionat in mod corect la semnale pentru a dezlantui razboiul impotriva microbilor. Celulele infometate au ajuns extrem de confuze si s-au ucis singure, fenomen numit de cercetatori "moarte prematura a celulei".
Post-scriptum: Glutationul are un efect atat de puternic, incat opreste (in testele efectuate in epubreta) multiplicarea si raspandirea virusului HIV cu 90%. Pacientii bolnavi de SIDA au, in general, un nivel scazut al glutationului. Astfel, antioxidantul a fost testat pe acesti pacienti pentru a vedea daca poate reface partial functionarea sistemului imunitar.
Blocheaza deteriorarea generala a celulei: Glutationul este un fel de Rambo care se grabeste sa salveze celulele neutralizand si doborand radicalii liberi, astfel incat acestia sa fie eliminati din organism. Poate dezactiva cel putin 30 de substante cauzatoare de cancer, potrivit dr. Dean Jones, profesor asociat la Scoala de Medicina a Universitatii Emory. Glutationul are si un efect profilactic impotriva formarii radicalilor liberi prin distrugerea peroxizilor, sursele radicalilor liberi. Formidabilele puteri ale glutationului explica faptul ca un consum crescut de fructe si legume, care au un continut ridicat din acest antioxidand, este asociat cu rate scazute ale imbolnavirilor de cancer, inima si alte boli cronice. Intr-un studiu recent, persoanele care au mancat fructe si legume proaspete, bogate in glutation, prezentau un risc de imbolnavire de cancer bucal redus la jumatate fata de cei cu un regim alimentar mai sarac in aceasta substanta.
Lupta impotriva grasimilor periculoase: Un fapt extrem de spectaculos este acela ca glutationul ne poate scapa de ingrozitoarele consecinte ale alimentarii cu grasimi periculoase. In fapt, el detoxifica sau "curata" alimentele de grasimile oxidate ori rancede din tractul intestinal, prevenind atacul radicalilor liberi asupra celulelor. In cadrul unui studiu foarte interesant, dr. Tak Yee Aw, profesor asociat de fiziologie la centrul medical al universitatii din Louisiana, a pus grasime oxidata in tractul intestinal al animalelor. Atunci cand a adaugat glutation, cantitatea de radicali liberi metabolizati si eliminati in sange din celulele intestinale a scazut in mod spectaculos. "In momentul in care grasimea oxidata intra in celule, explica dr. Aw, glutationul o distruge. Daca exista suficient glutation pentru a distruge toata grasimea care patrunde, nu mai ramane nimic din ea pentru a circula prin sange." Dar daca celulele din tractul gastrointestinal contin prea putin glutation, iar alimentatia e compusa din prea multe grasimi oxidate, ori ambele, atunci apararea dispare, dand nastere unor grasimi oxidate care circula prin organism, provocand chinurile imbatranirii.
Previne si vindeca diabetul: In cadrul unui experiment estrem de interesant, cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii Duke au vindecat in mod efectiv diabetul de tip II (instalat la varsta adulta) al unor animale prin cresterea nivelului de glutation. Soarecii predispusi la diabet, cu alimentatii bogate in grasimi, au prezentat in cele din urma simptomele bolii. Motivul, explica biochimistul Emmanuel Opara de la Duke, este urmatorul: arderea alimentelor grase a generat mari cantitati de radicali liberi ai oxigenului. "Acestia au interferat sau au blocat capacitatea organismului de a metaboliza zaharul. Acest fapt a condus la o supradozare a zaharului in sange, provocand aparitia diabetului."
In mod incredibil, diabetul a disparul atunci cand soarecii au fost hraniti cu glutamina, un aminoacid natural care a determinat cresterea spectaculoasa a nivelului de glutation. Acesta a distrus radicalii liberi, astfel incat sa nu mai poata impiedica metabolismul zaharului. Nivelul zaharului din sange a scazut. Acest lucru il face pe dr. Opara si colegii sai sa spere ca antioxidantii pot amana sau elimina diabetul de acest tip si in cazul oamenilor. Testele o vor dovedi.
CAPACITATEA GLUTATIONULUI DE A OPRI IMBATRANIREA
Iata ce promite sa faca glutationul pentru a va mentine tineri:
Pastreaza sistemul imunitar sanatos. Intinereste sistemele imunitare batrane si slabite. Va fereste de cancer. Previne imbolnavirea plamanilor cauzata de radicalii liberi. Elimina radicalii liberi din grasimile oxidate pe care le mancati. Fereste colesterolul din sange de oxidare si il impiedica sa devina toxic. Ajuta la vindecarea unor forme ale diabetului de tip II. Ajuta la prevenirea degenerarii retinei, o boala de ochi cauzata de imbatranire.
"Nivelul de glutation din sange indica diferenta dintre varsta cronologica si cea functionala. Cei care au niveluri ridicate sunt mai sanatosi si mai tineri." Dr. Mara Julius, epidemiolog la Universitatea din Michigan.
Cum functioneaza? Glutationul lupta impotriva imbatranirii pe cel putin doua cai majore - intestinul si fluxul sangvin. Prima: atunci cand mancam glutation, prin alimente sau suplimente, el ajunge in celulele tractului gastrointestinal si da nastere unui sistem de dezintoxicare a grasimilor, blocand trecerea grasimilor oxidate in organism. Cu toate acestea, nu se stie exact cat glutation ajunge in alte parti ale organismului, deoarece sucurile gastrice descompun glutationul in alte substante. Astfel, glutationul din alimente si suplimente poate sa nu ajunga in sange sau in alte tesuturi si organe intr-o cantitate suficienta ca sa aiba un efect important.
A doua: putem creste glutationul din sange si, prin urmare, din alte tesuturi in mod indirect, consumand substante chimice care formeaza glutation in organism. De exemplu vitamina C si seleniul maresc nivelul de glutation din sange, asa cum face si glutamina - un aminoacid supliment.
CUM SA ASIGURAM CELULELOR MAI MULT GLUTATION
Mancati alimente cu glutation la fiecare masa: Acestea sunt antidoturi ale distrugerii celulare care rezulta din ingerarea grasimilor polisaturate peroxidate sau rancede. Cele mai bogate in glutation sunt fructele si legumele proaspete sau congelate; prepararea sau fierberea distruge glutationul. O analiza efectuata de dr Jones de la Emory a aratat ca fructele si legumele crude, prospete sau congelate, contin cam de opt ori mai mult glutation decat cele conservate. Prepararea, maruntirea sau stocarea pot distruge o parte din glutation. De exemplu, morcovii cruzi contin 75 mg de glutation la 100 de grame greutate neta. In schimb, morcovii preparati contin 35 mg, iar cei conservati nimic! In mod similar, sucul de rosii prospete contine 169 mg de glutation; sucul conservat doar 27 mg. Spanacul crud contine 166 mg; cel preparat 108 mg, spanacul conservat 27 mg.
Cu exceptia sucului de portocale, sucurile contin putin glutation. Nucile au un continut ridicat din acest antioxidant. Carnea cruda contine si ea mult glutation, dar prezinta alte dezavantaje pentru sanatate.
Mancati legume crucifere: Varza de Bruxelles, varza alba, conopida si brocoli (legumele crucifere) contin mai multe componente care alimenteaza celulele cu glutation. Mathew A. Walling si Elizabeth H. effery, oameni de stiinta la Universitatea din Illinois, au descoperit in legumele crucifere un puternic stimulent al glutationului, numit varza de Bruxelles pentru oameni), nivelul de glutation din celulele lor pancreatice s-a triplat in patru zile. Glutationul protector din celulele ficatului s-a dublat in trei zile.
In plus, legumele crucifere contin sulforafan si iberina, alte doua substante chimice care impulsioneaza productia interna de glutation. Broccoli contine concentratii ridicate de glutation preformat.
Luati vitamina C: 500mg de vitamina C pe zi reprezinta o modalitate rapida si usoara de a fi siguri de mentinerea unui nivel ridicat de glutation in celule. In cadrul unui test, cercetatorii de la Universitatea de Stat Arizona din Tempe au dat unor oameni sanatosi 500mg de vitamina C pe zi timp de doua saptamani, apoi 2000 mg pentru alte trei saptamani. Glutationul din globulele rosii a crescut in medie cu 50% dupa doza de 500mg si a ramas la acest nivel si dupa doza mai mare. Dar trebuie sa continuati sa luati vitamina C; glutationul scade dupa o saptamana de la intreruperea ingerarii de vitamina C. Intr-un alt studiu, glutationul a crescut cu 50% in cazul subiectilor care au luat mai putin de 60mg de vitamina C zilnic, atat cat contine o portocala.
Luati glutamina: In mod curios, administrarea unui supliment de aminoacid, glutamina, poate mari nivelul de glutation din sange mai mult decat ingerarea directa a acestuia. Glutamina impulsioneaza ficatul sa sintetizeze cantitati mari de glutation, potrivit cercetatorilor de la Harvard. Cat de mult glutation rezulta este un lucru incert si depinde in mare masura de factori individuali, inclusiv de faptul ca depozitele de glutation sunt reduse. Atunci cand cercetatorii de la Harvard au administrat glutamina animalelor cu un nivel scazut de glutation, nivelul acestuia din sange a crescut cu aproape 40%. Interesant este ca probabilitatea de supravietuire s-a marit cu acelasi procent. Intr-un alt studiu intreprins asupra unor oameni cu inflamatii, glutationul din sange a crescut cu 20% dupa ce subiectii au luat intre 5000 si 15000mg de glutamina zilnic.
Luati seleniu si mancati nuci deBrazilia: Suplimentele de seleniu si alimentele bogate in seleniu, cum sunt nucile de Brazilia, stimuleaza producerea glutationului in organism. Cresterea activitatii legate de glutation, cred unii oameni de stiinta, este principala cauza a faptului ca seleniul inhiba cancerul in cazul animalelor de laborator si acelasi lucru se poate intampla si la oameni.
Luati glutation: Daca nu sunteti sigur ca mancati suficiente fructe si legume bogate in glutation, luati 100mg la masa principala. Motivul: gluationul ajuta la detoxifierea grasimilor oxidate, blocheaza absorbtia radicalilor liberi la nivelul tractului intestinal, atfel incat acestia nu mai sunt transportati in intregul organism. Puteti obtine o crestere a nivelului de glutation din sange si prin ingerarea suplimentelor, desi un studiu arata ca 3000mg luate zilnic nu au avut asemenea efect. Observatie: trebuie sa luati pastilele de glutation in timpul meselor pentru a impiedica efectele grasimilor nocive si a produce un efect antioxidant si antiimbatranire.
Cat? Intre 25 si 50mg pe zi de glutation, continut in hrana, sunt suficiente pentru a detoxifia elementele grase periculoase din mancare, potrivit calculelor dr. Dean Jones de la Emory. El mananca zilnic alimente care contin cam 100mg de glutation.
SECRETELE EXPERTILOR CONTRA IMBATRANIRII
Dr. Ames, profesor de biologie moleculara la Universitatea Berkeley din California, este renumit pentru cercetarile sale de pionierat legate de radicalii liberi si antioxidanti. El crede ca acestia reprezinta cheia imbatranirii. Pentru a ne prelungi viata, el ne sfatuieste sa mancam fructe si legume si sa nu fumam. El ia zilnic urmatoarele doze: Vitamina C - 250 pana la 500mg, Vitamina E - 400 UI., O tableta de multivitamine si minerale.
"In urmatoarea suta de ani, vom asista la cresterea duratei de viata. Oamenii vor trai in mod obisnuit pana spre 100 de ani si chiar mai mult." Dr. Bruce Ames, Biochimist de renume si expert in domeniul antioxidantilor
Ce inseamna prea mult? Expertii, precum dr. Jones, nu vad niciun pericol in megadoze de miligrame de glutation zilnic. Asemenea cantitati au fost utilizate in studii intreprinse pe oameni, fara a se observa efecte secundare, spune el.
Va puteti testa nivelul de glutation din sange? Din pacate, analiza glutationului din sange nu este inca disponibila. Abia recent s-au perfectionat analize concludente si sunt utilizate aproape exclusiv in proiectele de cercetare.
CINE ARE NEVOIE DE GLUTAMINA? - POATE CHIAR DVS.
Glutamina este un supliment de aminoacid care stimuleaza glutationul. Acest lucru o transforma intr-un teribil agent antiimbatranire. Dar face mai mult decat atat, spun dr. Douglas Wilmore, profesor de chirurgie la Scoala Medicala Harvard, si sotia lui, medic, Judy Shabert, autoare a lucrarii The Ultimate Nutrient Glutamine (Glutamina, substanta nutritiva forte). Dr. Wilmore a cercetat glutamina si spune ca este un supliment esential pentru orice persoana bolnava sau aflata intr-o stare de stres. Glutamina intareste imunitatea, scurteaza durata bolii si grabeste vindecarea. In mod remarcabil, glutamina intinereste muschii slabiti de stres si boala. Dr. Wilmore afirma ca, daca esti bolnav sau stresat, acest supliment este un element nutritiv care trebuie adaugat in dieta - si, intr-adevar, batranetea poate fi considerata o forma de stres. La spitalul Brigham and Women's de la Harvard, sunt obisnuite dozele de 30000mg de glutamina administrate pacientilor aflati intr-o stare critica, cu interventii chirurgicale.
Desi persoanele complet sanatoase s-ar putea sa nu aiba nevoie de cantitati suplimentare de glutamina, calitatile ei antioxidante o recomanda ca pe un supliment contra imbatranirii potrivit in anumite imprejurari. Dr. Wilmore, de 56 de ani, care se bucura de o sanatate excelenta si alearga cam 65 km pe saptamana, ia doua lingurite de glutamina pe zi (8000mg) si de doua ori pe atat daca sufera de vreo infectie. (Dr. Emmanuel Opara de la Universitatea Duke, care a folosit glutamina pentru a creste nivelul glutationului la soarecii diabetici, ia in mod obisnuit 2000mg de glutamina ca supliment pentru sanatate in general.)
"Se pare ca masa musculara din tinerete nu poate fi recuperata, dar starea acesteia poate fi conservata. Daca oamenii si-ar aproviziona organismele cu glutamina in momentele de stres, ar putea preveni deteriorarea musculara. Nivelul de glutamina trebuie sa fie normal inainte ca muschiul sa poata fi regenerat," Dr.Judy Shabert, autoare a lucrarii The Ultimate Nutrient Glutamine
Glutamina pulbere este preferabila tabletelor; pulberea nu are gust si se dizolva repede in lichid. Poate fi amestecata in apa, sirop de mere sau budinci reci, sugereaza dr. Shabert. Nu se combina cu alimente cu aciditate ridicata, cum ar fi otetul, sau cu mancaruri fierbinti. Se poate dizolva in suc de lamaie daca este baut imediat. Caldura si acidul distrug glutamina, desi acidul din stomac nu afecteaza absorbtia glutaminei. O tableta obisnuita de 50 pana la 500mg reprezinta probabil o doza prea mica pentru a produce un efect pozitiv si e relativ scumpa daca o comparam cu glutamina pulbere, spune dr. Shabert.
Ea pare absolut sigura, chiar si in cantitati mari. Dozele zilnice pana la 40000mg, luate sub supravegherea medicala, nu au produs efecte adverse notabile, afirma dr. Wilmore.
Atentionare: Daca sunteti bolnavi, luati glutamina doar sub supravegherea medicului.
GLUTATION-peptida care contine aminoacizii cisteina, glicina si acid glutamic. glutationul are functie de coenzima in numeroase reactii de oxidoreducere. Acesta foloseste ca antioxidant, reactionand cu agentii oxidanti potential periculosi, oxidandu-i. Acest lucru este important in functionarea normala a proteinelor, hemoglobinei, lipidelor membranare. Nivelurile ridicate de glutation in sange sunt asociate cu longevitatea